Cum să… faci unt în casă

Unul din primele lucruri la care mă gândesc atunci când vine vorba de unt, adică în afară de pofta inerentă, este o întâmplare din copilărie de care eu nu mi-aduc aminte, dar care a rămas în memoria rudelor mele apropiate. Îmi place să cred despre mine că mi-a plăcut ce e bun încă din fragedă pruncie şi această întâmplare dovedeşte chiar asta. Se făcea că eram mică, nimeni nu şi-aduce aminte cu precizie vârsta de atunci, şi tocmai ni se înmânase (mie şi verişoarei mele) câte o felie de pâine prăjită unsă cu unt. La un moment dat, verişoara mea începe să miorlăie că eu, oooo! impietate!, tocmai lingeam untul, fără să dau atenţie feliei de pâine. Probabil că de atunci mi se trage “meteahna” de a-mi pune o cantitate generoasă de unt pe pâinea prăjită aburindă şi a sta un pic până ce acesta începe încet-încet (şi atât de divin!) să se topească. Un strop de sare şi fericirea-i gata!

Azi m-am gândit să învăţăm cum să face untul în casă. Cred că sunteţi de acord cu mine că totul e mai bun când faci tu cu mâinile tale şi când ştii exact ingredientele pe care le-ai pus în produsul respectiv.

Pentru această reţetă avem nevoie de smântână grasă (minim 32% grăsime- ca să se separe cât mai rapid), sare (opţional) şi câteva ustensile de bucătărie.

Scoatem în jur de 400 grame de smântână de la frigider şi o punem pentru 15 minute în congelator ca să se răcească foarte bine. Avem nevoie şi de un bol mare cu apă cu gheaţă. Îl punem şi pe el la îndemână.

Punem smântâna într-un blender, într-un bol cu pereţi înalţi (dacă folosim mixerul vertical) sau în vasul robotului. Adăugăm puţină sare acum dacă dorim acest lucru. Mixăm smântâna la viteză medie cam 10-15 minute. La început, ea se va transforma în frişcă, apoi se va întări şi apoi se va separa, formând untul care se va prinde de paletele mixerului. La baza vasului se va lăsa un lichid. Din acel moment untul va mai trebui mixat încă maxim 20 de secunde.

Scurgem zerul şi punem peste unt cam 150 ml de apă rece şi mixăm în jur de 1 minut. Scurgem lichidul rămas şi repetăm operatiunea aceasta încă de două ori. Cu cât e spălat mai des, cu atât untul va fi mai gras şi va rezista mai mult în timp.

Scoatem apoi untul din vas, îl scurgem printr-un tifon sau şervete de bucătărie, îl modelăm după preferinţe, îl punem în recipiente de sticlă pe care le acoperim şi-l dăm la frigider.

Poftă bună!

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *