Cum să… alegi vinul pentru o petrecere

Să alegi din sutele de posibilităţi pe care magazinele le etalează cu neruşinare pe rafturi se poate dovedi la răstimpuri o artă. Şi asta e poate întâmpla zilnic, când ai vrea să-ţi umpli coşul de cumpărături (cu alimente sau haine), dar şi în acele momente când este vital să o faci şi, mai ales, să faci asta destul de repede. O petrecere nu aşteaptă ca tu să ai îndoieli cu privire la ceea ce pui pe masă pentru invitaţii tăi.

Dacă ai stabilit deja meniul, eşti acum în faţa alegerii băuturilor, vinul fiind cel mai important dintre ele. Eşti într-un supermarket şi scanezi cu rapiditate oferta. Aproape instantaneu te învăluie un strop de panică. Îţi place vinul, îl consumi cu plăcere, dar nu eşti un cunoscător subtil al acestei băuturi. Ce urmează în cele de mai jo este un mic ghid care să te descurce atunci când te uiţi cu privirea rătăcită la sutele de sticle ce te imploră toate să le duci acasă.

Una dintre cele mai importante reguli de care ar trebui să ţii seama este că preparatele uşoare merg cel mai bine cu vinuri uşoare, iar mesele grele – cu vinuri robuste. De exemplu, alătură peştele de un Sauvingnon Blanc şi pizza cu pesto şi prosciutto, de un Zinfandel.

A doua regulă este că poţi să-ţi plănuieşti meniul în jurul unei sticle de vin. Dacă ai venit dintr-o călătorie cu un vin mai special, mai scump sau care are o valoare sentimentală, nu e deloc rău să ţii cont de buchetul lui atunci când îţi planifici lista de feluri de mâncare pe care le vei servi. Pont: poţi, de altfel, să faci o petrecere tematică în jurul vinului tău. Ex: dacă ai un vin franţuzesc, fă în aşa fel încât toate preparatele de pe masă să le transmită exact acest sentiment invitaţilor tăi.

Începe seara cu un vin spumant. Acest tip de vin are calitatea de a trezi papilele pentru că efervescenţa lui dansează la propriu pe limbă. Mai mult, este elegant şi, în plus, te va scuti de întrebarea: “Roşu sau alb?” atunci când primul fel de mâncare de-abia îşi primeşte ultimele retuşuri înainte să fie prezentat invitaţilor.

În timp şi cu mult exerciţiu vei deveni cu adevărat un cunoscător. O metodă excelentă de accelerare a acumulării cunoştinţelor este să pregăteşti un antreu şi să deschizi două sau mai multe sticle de vin. Gustă fiecare vin în parte, fără mâncare. Gustă mâncarea fără vin. Gustă un vin şi apoi felul de mâncare. Procedează la fel şi cu celălalt vin. Se potriveşte mai bine unul dintre vinuri cu ce ai în farfurie? Gândeşte-te că experimentul acesta este extraordinar în compania prietenilor, când toţi îşi expun părerile, iar atmosfera este degajată.

Un alt mod prin care poţi învăţa este să mergi la un restaurant care practică un meniu cu vin inclus. Plăteşti un preţ prestabilit, primeşti trei sau patru feluri de mâncare, fiecare fiind însoţit de un vin diferit. Altfel, există întotdeauna posibilitatea de a întreba chelnerul ce se potriveşte cel mai bine cu felul de mâncare pe care ţi l-ai ales.

Fă chiar tu un experiment la tine acasă. Deschide o sticlă de Chardonnay, de exemplu. Gustă-l după o felie de măr. Gustă-l apoi după ce ai mâncat o bucată de brânză uşoară, apoi după o brânză mai grea. Stoarce o picătură de lămâie pe un biscuite. Caută în bucătărie şi încearcă vinul cu mai multe tipuri de mâncare. Vei descoperi cu siguranţă unele care se vor potrivi şi altele care pur şi simplu nu îşi au locul în acea combinaţie.

La final, există şi câteva combinaţii de vin şi mâncare cu care nu poţi da greş. Peştele şi fructele merg cu Sauvignon Blanc; puiul la grătar şi somonul se potrivesc cu un Chardonnay; desfă un Pinot Noir pentru cărnuri uşoare sau pui; pastele şi carnea roşie cer un Merlot, iar salatele sau mâncărurile uşor condimentate vor fi cel mai bine acompaniate de un rosé sec.

La final, încă o “regulă”: uită de griji şi bucură-te de paharul de vin din mâna ta!

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *