Cum să… acorzi primul ajutor: Manevra Heimlich

Manevra Heimlich este o metodă ce poate salva viaţa unei persoane ce se îneacă în doar câteva clipe. Ea presupune înlăturarea resturilor de mâncare sau a altor obiecte din căile respiratorii prin exercitarea unei presiuni intense asupra abdomenului şi a pieptului.

Manevra Heimlich este accesibilă tuturor şi, de aceea, oricine poate salva viaţa unei alte persoane. Ai nevoie doar să ai cunoştinţele, dar şi instinctul de a reacţiona într-o situaţie de criză.

Când cineva se îneacă, acea persoană nu poate să vorbească sau să respire deoarece are căile respiratorii obstrucţionate. Ea îşi poate pune mâna la gât, semnul universal că nu poate respira. Intervenţia imediată este necesară chiar în momentul acela pentru că un om are aproape 4 minute până să ajungă să se asfixieze.

Primul pas ar fi să loviţi victima pe spate, între omoplaţi, cu ajutorul mâinii, înainte de a aplica manevra.

Rămâneţi apoi în spatele victimei, cu picioarele depărtate, şi prindeţi-o de abdomen cu ambele mâini. Pumnul de la mâna dreaptă trebuie să fie încleştat. Cu pumnul, apăsaţi deasupra buricului victimei, sub coşul pieptului. Prindeţi pumnul cu mâna stângă şi apăsaţi abdomenul puternic şi rapid, dinspre interior spre exterior, ca şi cum aţi încerca să ridicaţi victima în braţe din acea poziţie. Repetaţi mişcările până când obiectul este eliminat. Dacă nu reuşiţi să deblocaţi căile respiratorii, chemaţi imediat salvarea.

Pentru copiii mai mici de 1 an se poate realiza o variantă a manevrei Heimlich: copilul se aşază pe antebraţ, cu faţa în jos, astfel încât capul lui să fie mai jos decât restul corpului. Capul copilului este susţinut cu mâna. Pentru a îndepărta obiectul care a provocat sufocarea, loviţi spatele copilului de 5 ori între omoplaţi. Dacă metoda aceasta nu are succes, se susţine capul şi se întoarce bebeluşul cu faţa în sus şi cu capul spre podea. Puneţi 2 degete pe partea inferioară a sternului şi apăsaţi de 5 ori de jos în sus. Când obiectul este eliminat, copilul va putea să respire de unul singur.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *