Cum ne inspiră marii lideri

“DE CE: Foarte puţini oameni sau companii pot spune clar DE CE fac ceea CE fac. Şi când spun DE CE nu mă refer la bani – acesta este doar rezultatul. Prin DE CE mă gândesc la scopul pe care îl ai, la cauza în care crezi sau la convingerea pe baza căreia acţionezi. DE CE te dai jos din pat dimineaţa? Şi DE CE ar trebui să îi pese cuiva?” Simon Sinek

Care sunt abilităţile pe care un lider ar trebui să le aibă? Prin ce se diferenţiază cei care ne conduc de lideri? Cum gândesc, cum se comportă şi cum comunică cei care sunt atât de pricepuţi în arta de a-i inspira pe ceilalţi? De ce Apple continuă să fie o companie atât de profitabilă, deşi tot ce face este să vândă computere? Cum a reuşit Martin Luther King să inspire atât de multă lume deşi nu era, poate, cel mai bun orator la vremea aceea?

Multe cărţi care au apărut şi continuă să apară despre leadership arată aviditatea multora de a face saltul şi în domeniul personal, şi în cel profesional. Întreabă-te DE CE este una dintre aceste cărţi, iar metodele exprimate de Simon Sinek sunt exprimate clar şi concis, astfel încât cititorul să resimtă impactul imediat.

Nucleul analizei lui Sinek se sprijină pe ceea ce el numeşte Cercul de Aur. Cercul central este DE CE, acesta este înconjurat de CUM, iar la final este CE. CE-ul defineşte produsele şi serviciile companiei respective. CUM explică felul în care compania face ceea ce face, iar DE CE este scopul sau convingerea exprimată şi, în definitiv, ceea ce face ca o companie sau alta să se diferenţieze net de toate celelalte.

Premisa autorului este că există companii care s-au concentrat mereu pe DE CE şi continuă să aibă succes, în timp ce celelalte, fie au pierdut pe parcurs acest obiectiv, fie nu l-au avut niciodată în vedere. În acest punct, Sinek spune că dacă potenţialii clienţi cred în DE CE-ul companiei, vor fi motivaţi şi inspiraţi să cumpere CE-ul, produsele firmei respective. Altfel spus, oamenii merg în direcţia acelor companii care au acelaşi set de obiective şi o viziune asemănătoare cu a lor.

Exemplul pe care Sinek îl foloseşte în mod predilect este cel al lui Apple. Compania producătoare de calculatoare s-a poziţionat încă de la început ca un copil rebel, punând sub semnul întrebării metodele tradiţionale, iar motivul pentru care oamenii acceptă să plătească mai mult pentru produsele lor, în loc să apeleze la concurenţă, este că viziunea companiei este similară cu a lor.

Companiile care pornesc de la DE CE şi care rămân fidele întrebării de-a lungul timpului sunt cele care inspiră cel mai mult. Aceste companii se transformă în branduri renumite pentru că atrag de partea lor pe cei care cred în aceleaşi lucruri care le motivează pe ele. Sinek spune că noi toţi suntem atraşi visceral de scopul declarat al companiei respective şi că legătura care se formează este cheia loialităţii noastre. În definitiv, suntem mai fericiţi cumpărând produsele unor anumite branduri pentru că, astfel, ne afirmăm pe noi înşine.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *