„Culorile” dragostei

Speak low if you speak love- Shakespeare

Ȋn cursa noastrǎ spre fericire, stabilitatea emoţionalǎ îşi are propriul ei rol (important) de jucat. Fie cǎ o cǎutǎm cu disperare şi în cele mai nepotrivite locuri şi oameni sau cǎ trebuie sǎ muncim sǎ pǎstrǎm o stare de armonie în cuplu, dragostea e resimţitǎ altfel de fiecare dintre noi, chiar dacǎ, în relaţia cu celǎlalt avem, în mare parte, nevoie de aceleaşi lucruri: comunicare, reciprocitate, onestitate.

Ȋn ceea ce priveşte atracţia, vechii greci au descoperit patru feluri de dragoste cǎrora autori moderni le-au adǎugat alte şi alte tipuri de dragoste romanticǎ. Ȋn general, oamenii experimenteazǎ dragostea ca un amestec între douǎ sau trei dintre stilurile de mai jos.

Eros- unii oameni experimenteazǎ dragostea intens şi cu multǎ pasiune. Dragostea bazatǎ  pe Eros are o componentǎ sexualǎ şi emoţionalǎ puternicǎ, iar îndrǎgostiţii acestui tip îşi aleg partenerii cu ajutorul intuiţiei. Mai mult, tind sǎ idealizeze relaţia de iubire şi sunt vǎzuţi ca romantici incurabili. O astfel de dragoste se bazeazǎ atât pe pasiune, cât şi pe compasiune.

Ludus- unii oameni privesc dragostea ca pe un joc şi un bun prilej de a se juca cu sentimentele celorlalţi. Ȋşi revin repede dupǎ despǎrţiri şi le place sǎ deţinǎ controlul într-o relaţie amoroasǎ. Dintre toate stilurile, îndrǎgostiţii „ludici” sunt cei mai înclinaţi sǎ fie infideli, sǎ manipuleze sau sǎ mintǎ.

Storge- pentru unii oameni, dragostea este rezultatul unui proces lung şi încet. Ȋndrǎgostiţii de acest tip sunt mai întâi prieteni şi pun mare preţ pe respect şi înţelegere. Ȋncrederea dintre cei doi parteneri este de asemenea de maximǎ importanţǎ. Nivelul de intimitate este mare, dar un aspect negativ al acestui tip de iubire este gradul scǎzut al pasiunii.

Agape- acest tip de dragoste se bazeazǎ pe sacrificiu,  pe dragoste ca dorinţa de a avea grijǎ de partener. Este cel mai plin de compasiune tip de iubire, altruist şi dedicat total celuilalt. Deseori, îndrǎgostiţii agape sunt oameni religioşi sau cu o viaţǎ spiritualǎ bogatǎ. Sunt generoşi, dar îşi şi pot face partenerii sǎ se simtǎ vinovaţi.

Mania- îndrǎgostiţii de acest tip considerǎ dragostea ca pe o experienţǎ copleşitoare care le rǎvǎşeşte complet viaţa şi, treptat, devin nesiguri şi geloşi. Sunt posesivi cu partenerii lor, iar iubirea lor se poate transforma foarte uşor în obsesie sau co-dependenţǎ. Ȋndrǎgostiţii se hrǎnesc cu amǎgiri, iau decizii pripite şi, de cele mai multe ori, greşite, şi sunt extrem de vulnerabili.

Pragma- unii oameni vǎd dragostea într-un mod foarte practic. Pentru ei, iubirea nu este intensǎ sau pasionalǎ, ci raţionalǎ şi realistǎ. Aceşti indivizi îşi aleg partenerii cântǎrind bine aspectele pozitive şi negative ale unui potenţial iubit şi ale relaţiei în sine.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *