Courtney Summers

“The sooner you make a mistake and learn to live with it, the better. You’re not responsible for everything. You can’t control the way things end up.”

Despre Courtney Summers nu s-au auzit foarte multe pe la noi. Încă nu a ajuns să aibă cărţile traduse în limba română. Însă asta nu ar trebui să fie o piedică în a cunoaşte autoarea. Cu atât mai bine, cărţile scrise în engleză şi citite în limba în care au fost scrise nu îşi pierd farmecul şi savoarea. Ştim cu toţii că prin traducere se pierde mult.

Astfel, vă fac cunoştinţă cu Summers. Nu ştiu de ce, dar poza ei îmi spune că parcă seamănă cu Sylvia Plath, cel puţin la expresia feţei, la privire. Nu vi se pare?

Călătoria mea în lumea imaginară a autoarei a început cu “This is Not a Test”. O carte cu zombi, despre zombi. Nu prea sunt fanul acestui gen, însă toată lumea era înnebunită după carte şi am zis să încerc şi eu. Se poate simţi de la început că are un stil de a te “prinde” în poveste de la primele cuvinte. Summers îşi aruncă expresiile ca pe o plasă de pescuit, gata să te prindă şi…m-am lăsat prinsă. Îmi place cum scrie, simplu şi curat, dramatic. Poveştile ei generează reacţii: iubire, ură, milă, neputinţă, lacrimi, indignare. Te face să simţi pentru personajele ei şi nu neapărat să simţi lucruri bune. Uneori poate părea copilăroasă, tocmai pentru subiectele pe care şi le alege (scrie mult despre adolescenţi şi dramele lor de zi cu zi).

“The problem with alienating, self-destructive behavior is people get it into their heads it’s a cry for help. It wasn’t.”

Însă nu vă lăsaţi păcăliţi. Cărţile ei ascund probleme reale ale adolescenţilor, pe care părinţii nu le vor afla niciodată de la aceştia. Personajele din cărţile sale se lovesc de obstacole ce vor marca personalitatea şi concepţiile acestora despre viață și umanitate. Activităţile despre care autoarea scrie sunt familiare, vă veţi regăsi în multe din situaţiile prezentate şi veţi spune “Ştiu! Am trecut şi eu prin asta, a fost groaznic!” sau “Da, cunosc şi eu pe cineva care procedează aşa şi nu-mi place!”.

Despre autoare vă pot spune că s-a născut şi locuieşte în prezent în Canada. Când era mică, îşi dorea foarte mult să fie cântăreaţă în zilele de duminică şi geolog în zilele de luni. După ce a mai crescut, a realizat că visele din copilărie nu erau relevante şi că scopul ei este să devină scriitor/scenarist/producător – în orice caz, să fie implicată în industria filmului.

Cu toate astea, în liceu a decis să abandoneze şcoala. În toată perioada în care ar fi trebuit să fie la liceu şi facultate a încercat să-şi dea seama ce să facă cu viaţa ei. S-a jucat puţin cu fotografia şi muzica, după care a realizat că-şi doreşte foarte mult să scrie. La 18 ani a început prima sa carte, reuşind să publice abia a patra carte scrisă, “Cracked Up to Be”, la vârsta de 21 ani.

Cărţile sale sunt apreciate şi premiate, Summers câştigând CYBIL award în 2009 pentru “Cracked Up to Be”, White Pine Honor Book şi YALSA Top 10 Quick Pick în 2011 pentru “Some Girls Are”. Iar pentru “This is Not a Test”, Sony Pictures a cumpărat drepturile de a scoate pe piaţă un serial TV.

“Funny how the last thing we want the world to see is almost the first thing to show.”

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *