Costa Book Awards. The Shortlist

Costa Book Awards 2011Costa Book Awards reprezintă unele dintre cele mai prestigioase și populare premii literare și identifică cele mai reușite cărți ale anului scrise de autori din Marea Britanie și din Irlanda. Aceste premii sunt unice prin deținerea a 5 categorii: First Novel, Novel, Biography, Poetry și Children’s Book.

Anul acesta, o debutantă va concura cu veteranii care și-au creat deja un nume. Romanul de debut al lui Christie Watson se alătură celor ale unor scriitori, precum Julian Barnes, Carol Ann Duffy și Claire Tomalin în competiția pentru premiul de 30.000 £.

Christie Watson a fost asistentă medicală timp de 18 ani, însă, întoteauna a avut înclinații către literatură: “I’d always wanted to write but I never really summoned up the courage. It was always in me.”

Nașterea fiicei ei a convins-o a determinat-o pe Christie să se apuce serios de scris. Și-a asigurat o bursă pentru un curs de scriere creativă la University of East Anglia, iar rezultatul acestei decizii îl reprezintă romanul ei, numit Tiny Sunbirds Far Away, care prezintă povestea unei fete nigeriene în vârstă de 12 ani, care trebuie să își părăsească viața ei confortabilă din Lagos pentru a trăi într-o așezare improvizată din Delta Nigerului.

Este, după cum recunoaște și Watson, o cale lungă de la copilăria autoarei în Stevenage, Hertfordshire, însă, partenerul ei este nigerian, o țară pe care o cunoaște destul de bine. “I originally started writing it from the point of view of a white western oil worker and it was really rubbish”.

De asemenea, printre cei care au primul roman în shortlist se numără și Patrick McGuinness, un profesor de franceză și de literatura comparată de la Universitatea Oxford, pentru The Last Hundred Days, o carte selectată pentru Man Booker Prize; scriitorul irlandez Kevin Barry pentru City of Bohane și Kerry Young pentru Pao, un roman a cărui acțiune are loc în lumea criminală din Kingston, Jamaica.

Deși Kerry trăiește în prezent în Quorn, Leicestershire, ea s-a născut în Kingston,  tatăl ei fiind chinez iar mama chinezo-africană.

În anul 1965, la vârsta de 10 ani, ea s-a mutat în Marea Britanie cu mama ei. Potrivit spuselor sale, romanul este un dar dedicat tatălui ei, care a murit în 1969. În legătură cu menționarea sa în shortlist, ea a declarat: “I don’t think I’ll believe it until I see it in print.”

Printe cărțile autorilor experimentați se numără ceaa lui Barnes, The Sense of an Ending, care a câștigat Man Booker Prize luna trecută, sau A Summer of Drowning de John Burnside, a cărui colecție de poezie, care poartă numele de Black Cat Bone, a câștigat premiul Forward.

Mai trebuie  menționați Andrew Miller cu Pure și Louisa Young cu My Dear I Wanted to Tell You.

Categoria biografiilor include câștigătoarea din 2002, Tomalin, care a luat premiul pentru cartea ei despre Samuel Pepys. De data aceasta, este nominalizată pentru mult-admirata biografie a lui Charles Dickens, alături de Now All Roads Lead to France a lui Matthew Hollis, care prezintă ultimii ani ai poetului Edward Thomas, ucis în Primul Război Mondial.Se mai afaugă Henry’s Demons: Living with Schizophrenia, scrisă de Patrick și Henry Cockburn, tată și fiu, și cartea Juliei Blackburn: Thin Paths: Journeys in and Around an Italian Mountain Village.În cadrul cărților pentru copii, sunt amintite următoarele: Flip de Martyn Bedford, The Unforgotten Coat de Frank Cottrell Boyce, Small Change de Lissa Evans și Blood Red Road de Moira Young.Juriul va desemna câștigătorul fiecărei categorii pe data de 4 ianuarie, iar anunțarea cărții anului va fi anunțată pe 24 ianuarie. Câștigătorul va primi suma de £30.000.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *