Copilul nu este un adult

Copilul nu este un adult. Aparent un truism stupid. De fapt, o afirmație plină de semnificație. De ce? Deoarece, de fiecare dată când acest mesaj îi este transmis copilului, acesta se va simți, evident, diferit. De cele mai multe ori diferențele au însă legătură cu ceea ce NU poate, știe sau înțelege a face, ceea ce nu are voie sau ceea ce nu se cuvine. Deși i se cere un comportament adecvat, chiar și cele mai mari strădanii devin irelevante în fața unei diferențe stricte: nu este un om mare. Jesper Juul, terapeut familial danez, crede altceva. Juul argumentează că micuții sunt încă de la naștere la fel de competenți social și emoțional precum adulții. Această competență este manifestată desigur prin filtrul maturității fiecărei categorii de vârstă, însă nu trebuie oferită prin educație. Ea este deja acolo.

Educația tradițională utilizează, în viziunea lui Juul, în preponderență strategii verbale. Prin acestea, modul de comportament însușit prin imitație este ignorat. Copiii observă, încearcă și experimentează, apoi se integrează în rețeaua culturală prin intermediul simulării a ceea ce au reținut. Acesta este modul de cooperare a copiilor. O poliloghie interminabilă despre cum și ce, în termeni de explicații și ilustrări ,determină un sentiment de inferioritate pe care copilul îl resimte. De asemenea, copilul se poate simți neînțeles, străin, lipsit de stabilitate. Chiar dacă mesajele sunt transmise în mod prietenos, ceea ce se spune este: „Tu nu faci corect!” și afectează în mod considerabil imaginea despre sine a copilului, aducând mari prejudicii încrederii sale de sine. Comportamentul care iese în evidență al copiilor poate fi explicat, potrivit lui Juul, în două moduri. Fie integritatea copiilor a fost rănită de către adulți, sau copiii au cooperat excesiv cu metodele părinților. Părinții și experții se concentrează în mod constant pe comportamentul inadecvat al copiilor. Juul crede că este important ca ei să opteze pentru o altă variantă de abordare.

Este important să aflăm CINE este copilul,  nu DE CE se comportă într-un fel sau altul. Juul crede că este singura posibilitate de a construi o relație stabilă între părinte, copil și educația care este transmisă.

Jesper Juul este unul dintre cei mai importați terapeuți familiali din Europa. Este fondatorul Familylab și s-a născut în 1948 în Danemarca. A devenit recunoscut la nivel internațional datorită numeroaselor seminarii, conferințe și volume dedicate ghidării părinților spre o corectă metodă de educare a copiilor. Juul este fondatorul Institutului Kempler și autorul bestellerului  Copilul Competent.

Mai multe titluri de Jesper Juul

Dezvoltarea personală la copii

Educație și copii

.

Author: Sandra

Citesc literatura care îmi spune ce și cum să înțelegem despre cine suntem. Secolele XVI și XVII. Nașterea științei moderne. Religie și filosofie. Aparțin unei echipe formate din oameni competenți și curioși și mă numesc asistent de cercetare la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. Îmi petrec de șase săptămâni timpul întrebând epoca Reformei ce are să ne spună, într-un orășel din Germania de sud-vest. Aici am găsit răspunsuri dublate de întrebări și aștept să mă reîntorc. Voi fi curând acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *