Copiii și organizarea timpului

Copiii care își petrec timpul liber făcând activități diverse, care nu necesită o organizare temeinică — jocul în aer liber, citirea cărților, mersul la zoo, la teatru, la cinema — au șanse mai mari în a-și atinge scopurile și de a ajunge adulți realizați pe toate planurile, conform unui studiu realizat de Universitatea din Colorado. Același studiu a oferit informații conform cărora copiii, care sunt implicați în activități clar stabilite, cu un program fixat — lecții de dans, de pian, antrenament de fotbal, teme, meditații —, se descurcă mult mai greu în obținerea unor reușite, în adaptarea în anumite situații, neavând libertatea de a acționa, fiind constrânși de lecțiile care le-au fost impuse în copilărie.

Activitățile interactive și neplanificate, care se fac atunci când copilul se simte capabil și nu pentru că la ora X trebuie să facă temele și la ora Y trebuie să iasă la joacă, sunt extrem de importante și relevante pentru capacitățile intelectuale și dezvoltarea copiilor. În acest context un rol esențial în dezvoltarea copilului o are funcția executivă care desemnează un set de abilități mentale ce ajută o persoană să își organizeze într-un mod sănătos activitățile fără a apela la o limitare drastică care împiedică atingerea anumitor scopuri.

Un copil al cărui program este unul lejer, asupra căruia se poate interveni ușor, fără să aibă fiecare oră din zi atribuită unei activități , își poate amplifica funcția executivă care îl ajută pe viitor să facă față schimbărilor ce intervin în activitățile zilnice, trecând mai ușor de la o ocupație la alta.

Un rol important în dezvoltarea intelectului și a modului de interacțiune socială în copilărie îl exercită și părintele. Dacă mama este strictă în privința programului copilului și insistă asupra unor activități statice, asupra cărora nu dorește să intervină, care nu suportă amânare și schimbare, atunci imaginația copilului este limitată, iar interacțiunea liberă a acestuia cu tot ce îl înconjoară este diminuată.

Conform studiilor făcute, copiii care petrec mai mult timp făcând activități diverse, neorganizate, fără un program impus și obositor, se descurcă mult mai bine în societate și în situațiile care le solicită funcția executivă. Ar fi ideal ca micuții să își distribuie orele menite relaxării și distracției într-un mod cât mai lejer și divers, să facă lucruri cât mai colorate și plăcute, potrivite vârstei și  personalității. Nu trebuie obligați să ia lecții din diferite domenii dacă nu vor asta.  Esențial este să existe un echilibru între tot ceea ce fac și să alterneze lucrurile în care se implică pentru a-i stimula și a le oferi un prilej de învățare și educare.

 Mai multe cărți de PartentingToate titlurile pentru educația copiilor 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *