Copiii francezi şi educaţia gustului

slider_AuGoutDelaVie-690x363

Anul Nou şi entuziasmul cu care e întâmpinat el de obicei a trecut şi probabil deja aveţi probleme cu îndeplinirea obiectivelor pe care vi le-aţi propus. De obicei, cel care suferă în mod normal aproape imediat după stabilirea lui este faimosul “voi slăbi şi voi face mai multă mişcare”.

Avem întipărit în minte că, dacă dieta noastră de viaţă nu e dificilă şi nu ne îndepărtează de alimente considerate nocive (ex: ciocolata), în mod sigur nu vom avea rezultate demne de luat în seamă. Compartimentăm plăcerea şi o ţinem departe de viaţa noastră de zi cu zi, invitând-o alături de noi doar în momente speciale. Ciocolata mai sus-menţionată devine astfel o plăcere vinovată ca şi cum bucuria pe care aceasta ne-o provoacă ar fi un soi de defect moral pe care ne străduim din răsputeri să-l facem să dispară.

Iar părinţii încep foarte devreme să-şi instruiască copiii în procesul numit “educaţia gustului”.

Marie-Anne Souizo este cercetător la University of Texas at Austin şi timp de opt luni a încercat să înţeleagă plăcerea, concentrându-se asupra felului cum francezii îşi educă propriii copii. Prima concluzie la care a ajuns a fost că educaţia gustului începe în Franţa la vârste foarte mici (2 ani) unde copiilor li se servesc prânzuri de câte 4 feluri, adică un aperitiv, fel principal, platou de brânzeturi şi desert. Evident, educaţia merge mai departe decât stimularea culinară. 455 mame şi taţi francezi au adăugat că şi alte practici sunt la fel de importante, invocând aici lectura, muzica şi masarea bebeluşilor lor. Aceste tipuri de stimulare i-ar face pe copii să înţeleagă ce anume le povoacă plăcere.

Cercetătoarea a vrut la un moment dat să ştie de ce e important pentru franţuzoaice să-şi înveţe copiii să se poarte frumos în public. Răspunsul uneia dintre ele a dezarmat-o total: “Dacă ei ştiu cum să se poarte, vor şti cum să se adapteze şi se vor înţelege mai bine cu ceilalţi oameni. Iar asta le va oferi plăcere”. Iar unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri aflate de Souizo a fost acela că franţuzoaicele consideră că, stimulând apetitul copiilor lor pentru o multitudine de plăceri, acest lucru îi va feri pe micuţi să devină dependenţi de droguri mai târziu în viaţă.

Dacă vi se pare cumva că ideea francezilor despre educaţia gustului are ceva din mindfulness, ei bine, nu vă înşelaţi. Ambele reiterează ideea că e bine să te laşi să trăieşti momentul prezent la intensitatea lui adevărată şi să nu te simţi vinovat atunci când mănânci mâncarea ta preferată. Francezii ne pot învăţa încă multe lucruri, dar dacă ar trebui să reţinem măcar unul din preceptele lor de viaţă, probabil că ar fi acela de a ne lăsa să ne bucurăm de mici plăceri pe parcursul unei zile.

Sursa

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *