Tiramisu de căpșuni de la Luminița-Cristina Alil

Sunt destul de nouă în ale bucătăriei, însă m-am lăsat captivată destul de repede și mă bucur nespus când îmi iese aproape orice din prima încercare. În general îmi plac rețetele nesofisticate și care necesită timp minim de pregătire. De aceea, am ales să vă prezint pas cu pas realizarea unui tiramisu de… căpșuni. Eu nu cunoșteam decât rețeta clasică de cafea și cacao, personal am fost încântată să descopăr că libertatea în bucătărie poate fi negândit de mare când vine vorba de variații ale rețetelor! Și vreau să spun că varianta asta de tiramisu este chiar mai delicioasă decât cea clasică!

Dar să trecem la treabă!

Tiramisu de capșuni

Deoarece suntem doar doi în casă, atunci când pregătesc tiramisu iau cantitățile standard pe jumătate, variindu-le în funcție de ce găsesc pe piață și la mine în casă, astfel:

–          o cutie mascarpone (250-300 g)

–          150 g zahăr

–          2-3 ouă

–          pișcoturi pentru tiramisu (cam 200-250 g)

–          căpșuni

–          suc de căpșuni (eu am folosit un Figo)

–          un vârf de sare

Gălbenușurile se despart de albușuri și se bat cu zahărul până se formează un fel de pastă. Se adaugă mascarpone și se amestecă ușor până la omogenizare. Albușurile se bat separat cu un vârf de sare, pentru a le ajuta să se întărească. Când sunt suficient de tari încât să nu curgă dacă întoarcem vasul cu fundul în sus, le incorporăm și pe ele în crema de mascarpone. Căpșunile se spală și se taie în două (pe cele mai mari le-am tăiat chiar în 4).

Se trece apoi la ”asamblare”: pișcoturile se trec prin (nu se înmoaie!) suc de căpșuni și se distribuie pe un platou sau un alt recipient (cum crema iese destul de moale, vă recomand o cutie mai înaltă, a mea are cam 10x15x10 cm dimensiuni). După ce ați umplut un rând, turnați o parte din cremă și o parte din căpșuni peste pișcoturi, apoi repetați toate aceste operațiuni până când aveți cam 3 rânduri. La ultimul rând de cremă și căpșuni, vă puteți lăsa în voia fanteziei pentru ornarea cât mai decorativă a prăjiturii J

Se lasă la frigider cel puțin două ore până în momentul servirii (pentru a lăsa timp pișcoturilor să se pătrundă de sirop și cremei să se întărească).

Poftă bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *