Prăjitura de la Corina Samoilă

Gătitul nu este o pasiune nouă, dar este o nouă îndeletnicire. Mereu mi-a plăcut să gătesc, dar s-a întâmplat ceva care să mă determine să fac lucrul acesta mai des: m-am îndrăgostit! Şi, cum îmi doresc să-mi văd iubitul mereu fericit, iar lui îi plac dulciurile foarte tare, m-am pus pe făcut dulciuri.

Pentru concursul dvs. trimit două preparate pe care le-am servit împreună, deci nu pot fi trimise decât laolaltă. Prăjitura acrişoară cu orez a fost completată perfect de aricii dulci şi fini. Însă, trebuie să recunosc: pasiunea mea cea mare sunt cupcakes-urile, pe care le prepar de câte ori am ocazia. Aşa că, bonus, nişte cupcakes. Fotografiile sunt făcute cu telefonul, din această cauză nu au o calitate excelentă.

Totuşi, să revenim la minunata prăji cu orez şi vişine. Chiar dacă la început de primăvară nu se găsesc vişine proaspete, am apelat la cele congelate. Trebuie, însă, să ţinem cont de anumite detalii, însă voi reveni asupra acestor aspecte.

Pentru blat avem nevoie de:
150 gr orez cu bob rotund
550 ml lapte
1 linguriţă scorţişoară (ştiţi cât de bună este pentru sănătate???)
150 gr. zahar
1.2 kg brânză proaspătă de vaci
3 ouă întregi
3 gălbenuşuri
1 linguriţă unt pentru uns tava

Pentru sosul de vişine folosim:
450 gr vişine (Fără sâmburi, proaspete sau congelate. După cum am zis, eu am folosit dintr-acelea congelate)
4 linguri zahăr
300 ml apă
3 linguri rase amidon

Totul începe relativ uşor. Preparăm.. orez cu lapte, ca în copilărie. Deci, punem la fiert laptele, orezul şi scorţişoara. Ştiţi cum o să vă miroasă în bucătărie???? N-o să mai vreţi să ieşiţi de acolo J Amestecăm bine pentru ca să nu se lipească de fundul recipientului în care gătim. Atunci când orezul a absorbit aproape în totalitate laptele (după aproximativ 15 min), luăm de pe foc şi adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr, apoi lăsăm să se răcească.
Brânzica de vaci o amestecăm bine cu zahărul rămas şi cu ouăle. Contopim apoi cele două compoziţii, cea cu orez şi cea cu brânză. Luăm o tavă de tort, o pereţi detaşabili, punem hârtie de copt şi ungem marginile cu unt. Turnăm compoziţia în tavă şi o scuturăm puţin pentru a se aşeza bine în tăviţă, apoi dăm la cuptor pentru 20 de minute (180 grade).
Trecem la sosul de vişine. Punem fructele la fiert cu apa, zahărul şi amidonul. Fierbem cam 10 minute, până ce sosuş se îngroaşă puţin. Scoatem tava din cuptor, turnăm vişinele, apoi introducem din nou încă 40 de minute la copt.
Atenţie! Pereţii detaşabili se îndepărtează abia după ce prăjitura s-a răcit.

Tips: Prăjitura nu este greu de făcut. Însă… Trebuie să fiţi foarte atenţi la tava în care o coaceţi, să fie destul de mare. A mea nu a fost, blatul a crescut în cuptor, iar sosul a curs. Noroc că mai aveam vişine, am mai făcut nişte sos şi am completat. Apoi… Eu am luat vişine congelate de la Auchan. Groaznic de acre. Am respectat măsurile din reţetă, însă am realizat că trebuia mai mult zahăr. Am pus deasupra zahăr pudră, iar prăji a fost salvată! A avut mare succes. Trebuie să vă gândiţi că iese destul de mare. Deci, este foarte bună dacă primiţi musafiri.

Am ajuns la arici. Nici nu vă imaginaţi cât de buni şi aromaţi sunt. Bine, eu sunt fan al migdalelor şi, de aici, iubirea mea pentru biscuiţeii moi şi ciocolătoşi, cu năsuc şi ochişori.

Nu durează mult să-i facem: 30 minute prepararea şi încă vreo 15 coacerea, poate chiar mai puţin, în funcţie de cuptor.

Să nu uit: 1 cup = o cană de 230 ml

Avem nevoie de:
1/3 cup unt moale
1/4 cup zahăr pudră
1/2 linguriţă vanilie
2/3 cup faină
2/3 cup nuci pecan măcinate (sau migdale, sau alune, sau ce vrei tu – eu am pus migdale, firesc, pentru că le ador)
un praf mic de sare
1/2 cup fulgi de ciocolată de 60% cacao
1/4 cup beţişoare de ciocolată (pentru ţepi)

Batem untul cu zahărul până ce devine cremos, apoi adăugăm vanilia.
Separat, am amestecat făina cu migdalele măcinate şi sarea.
Adăugăm acest amestec de „uscate“ cu untul îndulcit şi vanilos şi amestecăm bine până obţinem o pastă. Nu vă speriaţi, nu este un aluat compact, se fărâmiţează.
Se strânge pasta într-o bilă şi formăm aricii cu ajutorul unei linguri. Reţeta originală spune că biscuiţii aricioşi trebuie să arate ca o lacrimă. Eu vă spun că trebuie să arate cât de bine se poate, aşa cum puteţi să îi faceţi, în funcţie de îndemânare. Finalul va fi oricum foarte frumos.
Aşezăm aricii în tavă tapetată cu hârtie de copt, fără să uităm să lăsăm spaţiu între ei. Se coc în cuptorul preîncălzit (190 grade) pentru 12-15 minute. Atenţie să nu se întărească! Trebuie să fie uşor aurii. Îi mai lăsaţi în tavă vreo 5 minuţele, să se răcorească puţin, pentru a nu se deforma atunci când îi atingem. Fulgii de ciocolată se topec la bain marie. Reţeta originală zice că la microunde, însă mie nu-mi place genul acela de cuptor 😀 dacă doriţi, adăugaţi şi puţintel lapte. Odată topită ciocolata, o turnăm peste arici şi, cât învelişul este încă moale, punem deasupra ţepişorii. Cu o scobitoare înmuiată în ciocolată topită se formează ochişorii şi năsucul aricilor!
Nu-s greu de făcut. Însă, trebuie să ai talent la modelat. Eu nu prea am avut, după cum se poate vedea :)) Dar sunt fff buni 🙂
Un ultim sfat: Nu vă bateţi pe ei!!! 😀

În final, vă trimit ultima reţetă încercată, Oreo Cupcakes. Pot să spun atât: delicioasă!

Cui nu-i plac biscuiţii Oreo?!

Pentru cupcakes avem nevoie de:
2 ouă
250 g ricotta (eu am pus Philadelphia)
100 ml lapte
esenţă vanilie
150 g faină
40 g cacao
200 g zahăr
50 g ulei
un pliculeţ praf de copt
un praf de sare
cam 30 biscuiţi Oreo
400 ml frişcă

Începem prin a desprinde biscuiţii în două. Partea fără cremă o vom mărunţi în blender, iar cea cu cremă va deveni baza pentru cupcakes-urile noastre. Aşadar, într-o tavă punem hârtiuţele pentru cupcakes şi punem, cu crema în sus, biscuiţii. Din cealaltă parte a biscuiţilor facem, în blender, o… făină.

Făina (cea normală, nu cea de Oreo) o amestecăm cu praful de copt, cacaoa, sarea şi zahărul.. Într-un alt recipient amestecăm ouăle bătute cu crema de brânză, uleiul, laptele şi vanilia. Împreunăm ingredientele uscate cu această cremă, amestecând nu foarte mult.
Să nu uităm: Încingem cuptorul la 180 grade.
Umplem cât mai repede formele, dar nu mai mult de trei sferturi. Credeţi-mă, veţi strica degeaba cupcakes-urile dacă puneţi mai multă compoziţie. Le dăm la cupror 20-25 minute.
Trecem la frosting.
Mixăm frişca rece. Când s-a întărit amestecăm „făina“ de Oreo.
După ce cupcakes-urile sunt gata şi reci, punem cu un sac-a-poche frosting-ul. Putem „înfige“ şi câte o jumătate de biscuiţel Oreo ca decor sau orice altceva vă place. Eu am servit alături de căpşuni.

Să nu credeţi că am inventat reţete. Nu, nu. Sunt găsite pe Internet, pe site-urile minunate cu reţete. Dar, cred eu, nu contează originalitatea, ci sufletul pe care-l pui atunci când găteşti. Şi iubirea 😉

Poftă bună!

Acesta este blogul Corinei

Participă și tu la concurs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *