Cititori vestiţi ai marelui ecran

 Pe 22 februarie, la Dolby Theatre, din Hollywood, Academia Americană de Film va celebra, pentru cel de-al 87-lea an, excelenţa în cinematografia mondială. „Fabrica de vise” pentru peliculă a avut un 2014 plin de producţii sclipitoare, artişti minunaţi şi modalităţi neaşteptate de a aduce iluzia şi realitatea laolaltă pe marele ecran.

M-am gândit că ar putea fi interesant de aflat care sunt cărţile din spatele oamenilor care creează poveşti în mişcare, cărţile care îi emoţionează pe cei care ne emoţionează. Astfel, am descoperit câte ceva despre plăcerile literare, mai mult sau mai puţin vinovate, ale câtorva dintre regizorii şi actorii favoriţi la premiile din acest an.

 

 

 

Empire of the Summer Moon

Versatilul Michael Keaton, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Riggan, din comedia neagră, cu accente fantastice – „Birdman”, consideră că „The Son”, de Phillip Meyer, şi „Empire of the Summer Moon”, de S.C. Gwyne, sunt lecturi esenţiale. Ambele sunt evocări pline de forţă ale istoriei americane, desfăşurări epice impresionante, care abordează relaţia dintre triburile indiene şi legitimitatea colonizatorilor, în lupta pentru demnitate, pământ şi putere.

 

Franny and Zooey

Pentru colega sa de distribuţie, ludica Emma Stone, care a primit o nominalizare pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, în acelaşi „Birdman”, cartea „amuzantă, emoţionantă, aproape spirituală”, pe care o reciteşte mereu cu aceeaşi bucurie, este fascinanta „Franny and Zooey”. Dacă nuvela lui Salinger vorbeşte despre inocenţă pierdută, fragilitate, nevoia de afecţiune şi de sprijin, într-o lume cu valori răsturnate, “A Moveable Feast”, a lui Ernest Hemingway, o carte de memorii, despre perioada pariziană boemă a marelui scriitor american, din anii 1920, este o altă lectură favorită a Emmei.

 

Freedom from the Known

Marion Cotillard, care a creat o partitură răvăşitoare în cutremurătorul „Two days, one night”, pentru care a fost nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, este un artist care crede în puterea cuvintelor de a (re)modela lumea. Poate tocmai de aceea alegerile sale literare pot fi considerate cumva atipice:  „Art, Truth and Politcs” – discursul susţinut de Harold Pinter la înmânarea premiului Nobel şi colecţia de discursuri „Freedom from the known”, ale filosofului Jiddu Krishnamurti. „E greu să alegi doar o carte care ţi-a schimbat viaţa, spune Cotillard, dar felul în care el [Krishnamurti] vorbeşte despre frici, fericire, violenţă, timp, viaţă, moarte şi felul în care înţelege fiinţele umane este inspiraţional. Ca actriţă, mă simt ca un antropolog al emoţiilor umane. Sunt actriţă tocmai pentru că oamenii mi se par foarte interesanţi”.

 

Wes Anderson:  Why His Movies Matter
The Post Office Girl: Stefan Zweig’s Grand Hotel Novel

„The Grand Budapest Hotel” (nominalizat la nouă premii Oscar) este unul dintre cele mai aclamate filme ale anului, o nouă desfăşurare de forţe creative ale fantasticului Wes Anderson, inspirat, de această dată, de scrierile lui Stefan Zweig. O poveste magică, elegantă, cu imagini de o frumuseţe dureroasă şi un ritm al acţiunii năucitor, „The Grand Budapest Hotel”, asemenea altor producţii semnate de Anderson (ale cărui scenarii au primit titulatura de „literary geek chic”), este şi un omagiu adus literaturii, de această dată lui Zweig, numit de George Prochnik „dandy-ul cosmopolit prin excelenţă”. „Rushmore” şi „The Life Aquatic” îi sunt dedicate lui Jaques Cousteau, iar în „The Royal Tenembaums” se simte influenţa nemijlocită a familiei Glass a lui Salinger („Franny and Zooey”).  „The Grand Budapest Hotel”  are unele elemente pe care le-am preluat din aceste două cărţi [„Beware of pity” şi „The post-office girl”, de Stefan Zweig]. Unul dintre lucrurile care m-au frapat, după ce am citit mai multe dintre cărţile lui Zweig, este ce am început să aflu despre personalitatea lui, foarte diferită de vocea sa de scriitor. Mare parte din opera lui este scrisă din perspectiva unui inocent care pătrunde pe tot felul de teritorii întunecate. Dar adevărul despre el pare să fie complet opus. Pare a fi un om care, mai mult sau mai puţin, a încercat totul, de-a lungul drumului său”, a declarat Wes Anderson într-un interviu despre „datoria” pe care o are faţă de literatură.

 

The Grapes of Wrath

12 ani de… filmări şi o poveste care-ţi taie răsuflarea, despre miracolele mici ale fiecărei zile, despre bucuria de a creşte împreună şi de a trăi din plin transformările fiecărei vârste, despre dezamăgiri şi deziluzii. Experimentul curajos al lui Richard Linklater din „Boyhood” i-a adus lui Ethan Hawke nominalizarea la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar. Pentru creaţia sa plină de sensibilitate şi nuanţe, în rolul tatălui lui Mason, lui Ethan Hawke, unul dintre cei mai pasionaţi de literatură actori de la Hollywood, i-au fost cu siguranţă de folos cărţile care l-au inspirat de-a lungul timpului: „Mountain”, de James Baldwin, povestea unei familii de culoare, din America sudistă, care migrează spre Nord. „Ai sentimentul că Baldwin a sângerat peste cartea asta, că scrierea ei a fost dureroasă. Nu este o carte de memorii, ci este vorba despre cineva care ia nişte sentimente foarte puternice şi le transformă în artă”, povesteşte Hawke. Un alt reper îl reprezintă „The Grapes of Wrath”, a lui John Steinbeck, o carte despre suferinţă, luptă şi libertatea conştiinţei, într-o lume nedreaptă, a Marii Depresiuni, care îi sufocă pe cei mulţi şi săraci, dar nu le poate răpi dreptul la demnitate.

Acestea sunt doar o parte dintre cărţile care au şlefuit personalităţile cameleonice ale artiştilor nominalizaţi la ediţia din acest an a Premiilor Academiei Americane. Dar e interesant ca dincolo de rolurile lor, de plasticitatea imaginilor din filmele pe care le fac sau de replicile spirituale pe care le rostesc, să descoperim puţin din Salinger, Zweig, Meyer sau Hemingway… E o provocare pe care ne-au lansat-o, indirect, aşa că jocurile trebuie să înceapă 😉 .

 

 And the Oscar for Best Reader goes to

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *