Citim și grădinărim

Nu-i așa că îți dorești un spațiu în care să îți poți planta singur busuiocul, pătrunjelul sau camelia? Dacă nu deții o grădină în care poți cultiva în voie noi îți oferim o sugestie. Încearcă pe balcon sau pe acoperiș!

Este esențial ca înainte de a proiecta o mini-grădină să te hotărăști ce ai vrea să plantezi, dacă te vei orienta spre  condimente și plante aromatice, flori sau legume. De asemenea, trebuie să ai o idee despre cât timp vei fi capabil să îți menții oaza urbană. Pentru început, trebuie să consulți un arhitect calificat care îți va spune ce greutate suportă acoperișul sau balconul tău, dacă suprafața este rezistentă la apă și dacă ai nevoie de permisiune pentru a începe planificarea. Chiar dacă poate părea complicat, aceste reglementări sunt în interesul tău și al mini-grădinei.

Apoi, puteți începe căutarea plantelor pe care doriți să le cultivați, alegerea și plantarea lor. Urmând niste pași simpli, gradinăritul va deveni o activitate care te va pasiona, iar culegerea roadelor muncii tale îți va da o stare de bine. Hipermarketurile îți oferă o gamă variată de răsaduri, semințe și bulbi din care poți alege, dar piețele îți garantează prețuri mai mici și vei primi și sfaturi gratuite de la țăranii cunoscători în ale grădinăritului. Fii selectiv cu alegerea ghivecelor în care răsadurile își vor petrece timpul și decide-te asupra acelora largi, care au gaură de scurgere pe fund.  Când le plantezi trebuie să ai grijă ca ele să aibă suficient spațiu să crească. Trebuie să fii atent și la nivelul de luminozitate pe care îl cer tipurile de plante pe care le cultivi, pentru că sunt unele care se dezvoltă destul de bine și la umbră.

Fie că îți propui să crești plante ornamentale sau comestibile, urmează rutina de hrănire și udare cu care le obișnuiești încă din primele zile. Plantele trebuie udate moderat și nu exagerați cu expunerea lor în soare puternic încă din primele zile, pentru că au nevoie să se obișnuiască cu lumina. Informații importante găsiți și în cărțile de profil, care vin în întâmpinarea ta pentru a-ți dezvolta corect abilitățile de grădinărit.

Și noi ne-am apucat de grădinărit. Am început cu o camelie frumoasă, care a și înflorit deja (și pe care o puteți admira în poză). Vă vom ține la curent cu experiențele noastre viitoare (când ne vom muta cu tot cu birou în grădină).

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

2 thoughts on “Citim și grădinărim”

  1. in plus la cele de mai sus as adauga si internetul ca sursa de seminte; se gasesc in uk site-uri care vand seminte selectionate de toate natiile posibile, de la ardei iuti exotici (iuti adica cei mai iuti, habanero, bhut jolokia, etc) pana la varietati de busuioc violet, de la morcovi tricolori la phylis si de la musetel la orhidee.. preturi absolut decente si livrare prompta. iar taxa de expeditie este unica, indiferent de numarul de plicuri comandat (probabil ca exista o limita, cea a plicului). nu fac reclama, zic din experienta, am deja vreo 3 soiuri de ardei si vreo 4 de busuioc, crescute binisor. 🙂

  2. Eu mi-am facut mini gradina pe balcon. Am plante aromatice, rosii pitice, fasole si mazare pitice, usturoi si ceapa, capsuni, morcovi si salata. Dupa ce mai cresc putin, le scot in balconul de pe casa scarii. E un proiect … ecologic sa zicem: reciclez sticlele de plastic si le transform in recipiente pentru plante. La fiecare le-am facut hainute din panza de sac sa arate rustic. Vreau sa-i arat fetitei mele de 6 ani cum cresc legumele; deocamdata nu le studiaza, sunt plante mici, dar cand va culege singura ridichile, cred ca va fi minunat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *