Cum să… citim corect etichetele alimentare

food labels

O vizită la supermarket poate fi o experienţă bulversantă. Nu numai că avem o mulţime de produse de acelaşi fel din care să alegem, dar în momentul în care decidem să ne informăm cu privire la proprietăţile produsului respectiv, chiar şi citirea lor devine problematică, nu doar înţelegerea efectivă a listei de ingrediente.

O strategie eficientă la raft este ca atunci când produsul conţine prea multe ingrediente, cel mai bine ar fi să-l laşi acolo şi să cauţi o alternativă. La fel, e bine să te fereşti de dulciurile aşa-numit dietetice căci ele nu sunt recomandate persoanelor care vor să slăbească, ci pentru diabeticii care nu pot metaboliza zahărul. În general, aceste produse conţin mai multe calorii faţă de versiunile lor cu zahăr. Dar nu limita scanarea produselor doar la grăsimi şi calorii. Fii atent la cantitatea de sodiu căci orice produs care are mai mult de 480 miligrame este mai bine să fie pus la loc pe raft. Ideal ar fi ca alimentele pe care le cumperi să aibă 120-300 mg de sodiu.

La fel de important ca aportul de sare este şi cantitatea de grăsimi. Dacă majoritatea lor provin din grăsimi nesaturate sănătoase, ai undă verde la achiziţionare. Pe de altă parte, fii foarte atent la componenta de grăsimi saturate şi/sau de grăsimi trans. Acestea din urmă cresc nivelul de colesterol rău (LDL) şi îl descresc pe cel bun (HDL). Să nu te inducă în eroare conţinutul 0 de grăsimi trans. Verifică lista de ingrediente şi dacă aceasta include ulei parţial hidrogenat, atunci are cu siguranţă grăsimi trans.

Revenind la zahăr, dacă acesta se află inclus între primele două ingrediente de pe etichetă, nu-l pune în coş. Ingredientele sunt listate în funcţie de volum, deci cu cât zahărul este mai sus pe listă, cu atât produsul conţine mai mult. Uneori, producătorii împart zahărul în dextroză sau fructoză, de exemplu, deci niciunul dintre acestea nu s-ar regăsi între primele ingrediente, deşi acest lucru s-ar întâmpla dacă ar fi adunate. Dextroza duce la apariţia diabetului, iar siropul de porumb este foarte greu absorbabil, ducând la creşterea nivelului de colesterol.

Şi îndulcitorii artificiali ca aspartamul sau zaharina sunt de evitat. Cel mai important efect advers al lor este că activează senzorul de glucoză, ducând în timp la apariţia obezităţii. Practic, ingerând un îndulcitor păcăleşti creierul că îi vei oferi o cantitate anume de zahăr şi creierul va creşte în consecinţă pofta de dulce.

Toate sfaturile listate mai sus pot părea descurajante. E mai greu la început, dar odată ce te familiarizezi cu componentele nutriţionale ale alimentelor, vei putea face alegeri mult mai corecte. Dacă este un sfat de care, personal, ţin cont întotdeauna, atunci acesta este acela de a NU lua niciodată de pe raft produse cu mai mult de 6-7 ingrediente şi cu cantitate ridicată de grăsimi saturate, zahăr şi sodiu.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *