Ştim toţi teoria: un cerc social potrivit te poate ajuta să evoluezi mai repede chiar şi dacă e vorba doar de dezvoltare personală. Dar câţi dintre noi nu ne-am împotmolit când am vrut să ne luăm soarta în mâini şi să ieşim în lume, frumoşi, apretaţi şi gata să arătăm lumii ce fiinţe minunate se ascund în spatele zâmbetelor timide, gesturilor mici şi tonului imperceptibil?
Un introvertit ar sta mai degrabă în casă, ocupându-şi bucuros timpul cu proiecte personale, decât să se expună într-o mare de necunoscuţi. Sentimentul de inadecvare resimţit în mijlocul unui public şi ruşinea inerentă pot lăsa cicatrici adânci dacă nu cumva dezvolţi un simţ al umorului care să te salveze fix atunci când constaţi cu amărăciune, dar şi cu un soi de plăcere patologică, că eşti omul nepotrivit la locul nepotrivit. Din păcate, vei ajunge repede la concluzia că networking-ul trebuie făcut dacă îţi pasă cu adevărat de cariera ta.
Când spunem networking ne gândim la lărgirea cercului social în virtutea unor strategii bine definite. Aşa cum lucrezi pentru a avea un aspect exterior care să se potrivească aşteptărilor şi idealurilor tale, la fel poţi proceda şi când vine vorba de brandul tău şi oamenii din cercul tău de cunoştinţe. Ei reprezintă plusul de valoare pe care ţi-l doreşti atunci când ai un obiectiv de atins, eşti bun în ceea ce faci, ai avut răbdarea şi consistenţa care ţi-au oferit stabilitate şi vizibilitate şi faci tu însuţi parte din cercul altora de cunoştinţe: adică şi dai, nu numai primeşti.
Vechea zicală conform căreia “nu contează ce ştii, ci pe cine ştii” are valenţe nefericite în contextul românesc. Pe de altă parte, atunci când eşti autentic, ajuţi şi construieşti cu seriozitate o relaţie în care încrederea reciprocă este esenţială, este rezonabil să crezi că ai mai multe şanse de reuşită decât cei care nu îşi fac un obicei din lărgirea propriului cerc de cunoştinţe.
În Networking for Nerds: Find, Access and Land Hidden Game-Changing Career Opportunities Everywhere, Alaina G. Levine explică beneficiile networking-ului pentru grupul restrâns al celor pe care-i categorisim în mod normal drept “tocilari”: matematicieni, oameni de ştiinţă, ingineri etc. Partea bună este că nu trebuie să fii tocilar cu acte şi diplome ca să poţi profita de pe urma sfaturilor Alainei Levine, ci doar să porneşti cu atitudinea potrivită atunci când abordezi problema networking-ului.
Ca să facă experienţa cât mai abordabilă, Levine descifrează în cartea sa miturile networking-ului, acoperă subiecte ca brandul personal, atitudinea şi reputaţia, şi discută pe marginea celor mai bune metode de auto-promovare sau a etichetei profesionale în networking. Unul dintre primele ei sfaturi este acela că networking-ul ar trebui abordat în spiritul generozităţii, a ceea ce poţi face tu pentru ceilalţi. Mai departe, atenţia ar trebui să cadă asupra activităţilor, ideilor şi pasiunilor comune pe care le ai cu cel din faţa ta. “Este întotdeauna un privilegiu să vorbeşti cu oameni care sunt interesaţi de aceleaşi lucruri ca şi tine”, spune Levine.
În plus, e important să îţi păstrezi mintea deschisă: cercul tău de cunoştinţe nu trebuie să fie populat cu alţi oameni de ştiinţă, ci e chiar recomandat să fie din domenii cât mai vaste, dar din sferele tale de interes. În fond, nu ştii niciodată pe cine vei întâlni la cursul de improvizaţie sau la clubul de lectură. Apoi, e bine de avut în vedere că oamenii cei mai curajoşi îşi iau întotdeauna felia cea mai mare din business-ul de care se ocupă. Dacă te înspăimântă gândul că trebuie să mergi să te prezinţi unor străini, adu-ţi aminte că practica face ca totul să devină mai uşor.
În România există multe grupuri specifice de networking, dar pentru afaceri cea mai mare organizație de networking este BNI– aceasta se bazează pe principiul “dăruind, vei dobândi”. La întâlnirile BNI vei întâlni specialiști din toate domeniile, vei primi recomandări în funcție de nevoile business-ului tău și vei avea oportunitatea de a schimba idei și contacte valoroase.
Pentru mai multe sfaturi relevante cu privire la networking, comandaţi cartea Networking for Nerds de aici.
-
-10%Preț: 118.89 lei132.10 lei
-
How to Win Friends & Influence People Dale CarnegiePreț: 61.12 lei
займ онлайн rusbankinfo.ru
Eu nu mă pricep tare mult la networking, dar, fără să-mi propun, în delegaţii am întâlnit oameni extraordinari şi inspiraţionali şi mi-am creat nişte contacte de ajutor pentru planurile mele viitoare.
Şi eu la fel. Când nu mă gândesc că ar trebui să fac networking, exact atunci se întâmplă să cunosc oameni care să mă inspire într-un fel sau altul. Partea cu autenticitatea despre care am scris şi-n articol mi se pare, totuşi, esenţială.