“Cemetery of Forgotten Books”(1)

       O serie de 3 cărți apărute recent, absolut savuroasă,care vă va ţine cu sufletul la gură, atât prin acțiune, personaje și mister, cât și prin stilul în care au fost scrise cărțile. Carlos Ruiz Zafon, scriitor spaniol, cu o afinitate pentru ficțiune și mister, a publicat patru romane pentru adolescenți cu care a avut un succes în întreaga lume. În 2001, a publicat primul roman pentru adulți, “La Sombra del Viento” tradus în limba engleză, “The Shadow of the Wind“, roman care s-a vândut în milioane de copii în toate colţurile lumii. A urmat, în 2008, “El Juego del Angel” sau “The Angel’s Game”, iar cel de-al treilea a fost publicat în 2011 “El Prisionero del Cielo” sau “The prisoner of Heaven”. Zafon lucrează, în prezent, la cea de-a patra și ultima carte din serie, toate având acțiunea setată în Barcelona.

”Barcelona is a very old city in which you can feel the weight of history; it is haunted by history.”

        “The Shadow of the Wind” își centrează acțiunea în Barcelona anului 1945, un oraș care se vindecă, încetul cu încetul, după războiul civil. Daniel, fiul unui anticar ce deține o librărie, se luptă cu pierderea mamei sale și își găsește refugiul într-o carte care ascunde mai multe decât își poate imagina. Dus de tatăl său în cimitirul cărților uitate, pe care  nimeni nu le mai vrea și care zac prăfuite și îndurerate, tânjind după atingerea cititorilor, Daniel găsește,  parcă condus de o forță invizibilă, “The Shadow of the Wind”, scrisă de un oarecare Julian Carax. Această carte aruncă o aură de mister peste orașul pe care Daniel credea că îl cunoaște. Acesta este supt între paginile cărții și se identifică, din ce în ce mai mult, cu autorul, pornind într-o aventură nu lipsită de pericole, necunoscuți, secrete și crime.

“Every book, every volume you see here, has a soul. The soul of the person who wrote it and of those who read it and lived and dreamed with it. Every time a book changes hands, every time someone runs his eyes down its pages, its spirit grows and strengthens.”

“Books are mirrors: you only see in them what you already have inside you.”

         Cartea este absolut delicioasă. Simți cum te atrage, cum îți suge din suflet, parcă încercând să te captiveze și să nu îți mai dea drumul până ce nu își divulgă toate secretele. Sunt la jumătatea ei și simt că nu aş mai lăsa-o din mână. Ador replicile, sfaturile, citatele pline de adevăr și profunzime.  Vă invit și pe voi să vă desfătați cu acest roman, care vă va face să vă pierdeți în el și să uitați de realitate, în timp ce serviți ceva cald, așezați confortabil pe un fotoliu la geam, trăgând, din când în când, cu un ochi la peisajul dezolant de sfârșit de iarnă.

“A room without books ..is like a body without a soul.”

“I was raised among books, making invisible friends in pages that seemed cast from dust and whose smell I carry on my hands to this day.”

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *