Cele mai tulburătoare 5 romane grafice

De curând, a apărut noua carte a lui Art Spiegelman, MetaMaus: A Look Inside a Modern Classic, iar fanii acestuia şi în special al lui Maus sunt foarte entuziasmaţi. Publicat pentru prima dată acum 25 de ani, Maus a devenit un clasic modern al genului, chiar dacă este un roman dificil şi chiar deranjant. MetaMaus este o introducere în istoria cărţii cu sute de pagini de răspunsuri la întrebări şi informaţii esenţiale şi este sigur că va satisface fanii, cel puţin pentru o vreme. Aşa că, în cele ce urmează, vă vom prezenta o listă a celor mai tulburătoare romane grafice de excepţie, inclusiv faimosul Maus.

-Maus, Art Spiegelman. Pentru mulţi dintre noi, Maus – o biografie a tatălui autorului, Vladek Spiegelman, evreu polonez în timpul Holocaustului – a fost primul roman grafic cu care am intrat în contact. Povestea este făcută mult mai accesibilă şi înfiorătoare de ilustraţiile lui Spiegelman, care îi arată pe evrei ca şoareci şi pe nemţi ca pisici, o modalitate de a lămuri absurditatea distincţiilor rasiale din perioada nazistă. Cartea este impresionantă, foarte înfricoşătoare şi obligatoriu de citit.

Watchmen, Alan Moore and Dave Gibbons. Nu putem face un astfel de top fără Watchmen. Moore imaginează un New York aproape preapocaliptoc, unde supereroii au existat cândva, dar au căzut în dispreţul publicului şi sunt acum evitaţi, ascunzându-se sau lucrând în secret. Când cineva începe să le ucide rudele, eroii rămaşi se unesc pentru a-l urmări pe criminal. Romanul, plin de durere umană şi crize existenţiale, este întunecat şi trist, dar ne reaminteşte de valorile umanităţii noastre.

Bodyworld, Dash Shaw. În viitorul distopic din BodyWorld, oraşul pare perfect, cu excepţia, desigur, a problemelor cu drogurile care fac ravagii printre cetăţenii săi. Cercetătorul în domeniul drogurilor Paulie Panther găseşte o plantă în păduri care, dacă este fumată, face că utilizatorii să se strecoare în corpurile şi minţile celorlalţi. Dar, chiar dacă aceste lucruri vi se par ciudate, BodyWorld este şi mai ciudat, fiind vorba de un stil unic, şocant, al lui Shaw, unde personaje albe se plimbă printr-o lume colorată.

Jimmy Corrigan: the Smartest Kid on Earth, Chris Ware. Spre deosebire de alte romane grafice din acest top, ciudăţenia din Jimmy Corrigan are mai puţin de-a face cu povestea, ci mai mult cu ilustraţiile singulare ale lui Chris Ware. Multe pagini conţin diagrame complexe, cadre care pot merge pe mai multe pagini fără niciun cuvânt şi sunt milioane de mici detalii care sunt încorporate prin tot romanu, care te poate păstra fascinat chiar şi la multiple lecturi.

Persepolis, Marjane Satrapi. La fel ca Maus şi Watchmen, Persepolis este un alt roman clasic pe care nu ne-am îndurat să îl lăsăm deoparte. Satrapi conduce cititorul prin copilăria sa, dar şi prin tinereţea adolescentină din Iranul aflat în mijlocul şi după revoluţia islamică. Ilustaţiile pline de negru şi alb, umplute cu sânge, putere şi gravitate, toate acestea ne poartă prin adolescenţa ei aflat în umbra războiului. Ca fată, ea este rebelă şi exuberantă şi, deşi ea este din ce în ce mai serioasă pe măsură ce creşte, cea mai bună parte a cărţii este descrierea lui Satrapi asupra ei însăşi, o fată pe care ajungi să o iubeşti.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *