Cele mai frumoase prietenii din literaturǎ

Prietenii noştri sunt aceia care ne menţin pe linia de plutire şi dau un sens rotund existenţei noastre. Fie cǎ e vorba de persoane pe care le cunoaştem de ani buni sau oameni minunaţi care ne-au apǎrut în cale mai recent, cultivarea relaţiilor de acest gen cere, ca orice alt tip de relaţie, timp şi muncǎ pentru a descoperi omul de lângǎ tine, pentru a ţi-l apropia şi a te apropia de el. Ȋn definitiv, nu ne dorim doar o prietenie care dureazǎ din copilǎrie, dar în care sǎ nu putem fi noi înşine. Vrem o prietenie mare care, ca vinul, devine mai luminoasǎ şi mai plinǎ de semnificaţie cu fiecare moment ce trece.

Când citim cǎrţi despre asemenea prietenii, felul cum e zugrǎvitǎ relaţia acolo ne poate afecta profund; în fond, cǎrţile nu sunt doar un mijloc de evaziune, ele sunt şi oglinzi ale societǎţii şi o metodǎ prin care ne descoperim pe noi înşine. Deşi pe unele poate le-aţi citit, am selectat cǎrţile de mai jos pentru a vǎ (re)aminti puterea terapeuticǎ a unui om apropiat, dar şi de cea a unei cǎrţi bune.

The Jane Austen Book Club– O carte despre cinci femei care se întâlnesc cu ocazia unui club de lecturǎ pentru a discuta cǎrţile lui Jane Austen. Ȋn realitate, ele aflǎ de fapt multe lucruri despre ele însele şi se ajutǎ când se confruntǎ pe rând cu cǎsnicii aproape terminate, relaţii eşuate şi emoţii care nu sunt recunoscute. Un detaliu important este faptul cǎ cele cinci femei au vârste şi provin din medii diferite, demonstrând, totuşi, cât de uşor e sǎ se raporteze una la alta.

Little Women – Aceastǎ carte este cea mai bunǎ dovadǎ cǎ uneori, prietenii cei mai buni ţi-i poţi gǎsi chiar în sânul aceleaşi familii. Cele patru surori sunt cât se poate de diferite, dar împart totul şi se sprijinǎ, devenind cele mai bune versiuni ale lor însele.

The Three Musketeers – Ca sǎ definim cel mai bine relaţia dintre cei patru oameni importanţi ai acestui roman ne-am putea folosi de însuşi motto-ul lor: “Unul pentru toţi şi toţi pentru unul”. Personalitǎţi diferite, eroii cǎrţii lui Alexandre Dumas luptǎ, uneori, pentru cauze opuse, dar încrederea şi devotamentul pe care şi-l poartǎ unul altuia fac ca aceste personaje sǎ fie unele din cele mai îndrǎgite.

Don Quixote – Ȋnainte de Batman şi Robin, a existat un Don Quixote şi un Sancho Panza, o relaţie care s-a transformat de-a lungul anilor într-o familiaritate indispensabilǎ pentru ambele personaje. Şi ce poate fi mai profund decât a investi timp pentru a face o cǎlǎtorie împreunǎ cu un prieten bun, a te descoperi în momente de cumpǎnǎ şi a depinde practic de cel de lângǎ tine? Povestea celor doi prieteni este un ideal pentru mulţi, un memento despre cum e necesar sǎ ne sprijinim prietenii, atât moral, cât şi fizic.

The Group – Ȋnainte de Sex and the City a fost The Group. De fapt, autoarea lui Sex and the City, Candace Bushnell a scris cartea aceasta dupǎ ce editorul ei i-a sugerat sǎ scrie o variantǎ modernǎ a lui The Group. Centratǎ pe vieţile a opt prietene de la Vassar şi a vieţilor lor dupǎ absolvire, cartea urmǎreşte, pe parcursul a şapte ani, toate dificultǎţile cu care se confruntǎ aceste femei şi tribulaţiile lor cu privire la cǎsǎtorie, creşterea copiilor sau pierderea virginitǎţii.

The Interestings – O carte ce urmǎreşte patru prieteni pe parcursul a multor decade. Autoarea Meg Wolitzer scrie aici un roman despre ce înseamnǎ sǎ fii gelos pe prietenii tǎi dar, în acelaşi timp, sǎ continui sǎ-i iubeşti.

The Kite Runner – Un excelent roman de debut, The Kite Runner are ca teme principale prietenia şi loialitatea, trǎdarea şi ispǎşirea. Amir şi Hassan provin din medii total opuse, dar amortizeazǎ diferenţele, dezvoltând o frumoasǎ relaţie de prietenie, care în ciuda tragediilor şi destinului personal, îi menţine legaţi pe vecie.

Friendship Bread – Romanul spune povestea a trei femei despre care n-ai fi crezut niciodatǎ cǎ pot deveni apropiate, este o carte care te alinǎ şi care-ţi dǎ speranţǎ cǎ oamenii de lângǎ tine se pot transforma în mentori şi prieteni devotaţi. Mai mult, te ajutǎ sǎ-ţi iubeşti propria viaţǎ exact aşa cum e ea, plinǎ de imperfecţiuni.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

5 thoughts on “Cele mai frumoase prietenii din literaturǎ”

 1. Imi plac mult genul acesta de povesti, care reusesc sa-ti ofere, cateodata, mai mult decat ceea ce astepti tu de la cei din jurul tau.

 2. Prieteniile din carti sunt foarte asemanatoare cu cele din realitate, se formeaza in jurul intereselor comune (ca in cazul cartii The Jane Austen Book Club) sau tovarasia si un scop comun duc la prietenii ideale (cum se intampla cu muschetarii si Don Quixote şi Sancho Panza). O selectie foarte buna si carti care merita citite.

 3. Excelent postul! Apreciez recomandările diverse și în special pe cea pentru “The Group”, care n-are defapt mai nimic în comun cu ‘Sex and the City’ în afara faptului că personajele principale sunt prietene, ci e un roman cu o dimensiune politică importantă și lipsit de frivolitate.
  Tot la capitolul prietenie merită menționată “Trilogia napolitană” a Elenei Ferrante: “My Brilliant Friend”, “The Story of a New Name” și “Those Who Leave And Those Who Stay” despre prietenia a două femei care începe în anii ’50 în Napoli.

 4. Buna ziua,

  De mic copil am fost pasionată de prietenii mei muti.O sa ma intrebati ,,Cine sunt acestia”? Si am sa vă raspund simplu: personajele din povesti, eroii cartilor mele.Dialogul cu lumea cartilor , cu lumea aceasta eternă a ideilor, cum spunea filosoful antic, Platon , ,, cea mai frumoasă lume” ne desprinde de tot ce reprezintă pământ, tot ce este pamantesc in noi si ne poartă spre lumea vesnică a iluminarii, a contopirii sufletului nostru cu Fiinta pe care Dumnezeu ne-a daruit-o cand ne-am nascut.Acea Fiinta neintinată si neatinsă de puterea gandurilor care se şi ne pierd in pamantesc.Poate stiti sau ati trait acest sentiment unic al creatiei.Este sentimentul care te purifica, care te elibereaza si iti oferă o libertate deplină, o armonie si o pace pe care nu le vei regasi niciunde pe pămant.Iubesc acest sentiment, asemanator cu acela pe care il am cand citesc carti.Cine nu e constient de importanta cartilor in viata este un om care nu stie ce pierde.Intelepciunea prietenilor muti este intelepciunea lumii adunată in slovele cartilor.Iubiti cartile, dragi prieteni!Ele va ofera pace, armonie, inteligenţă si respect fata de voi insine, fata de valorile sociale!

  Va multumesc ca existati…
  Sabina Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *