Cele mai ciudate obiceiuri ale geniilor: care erau micile manii ale marilor artişti?

Ora la care Beethoven mergea la culcare, serialul pe care Ingmar Bergman îl urmărea la televizor şi poziţia în care Nabokov obişnuia să îşi scrie romanele se numără printre micile manii ale marilor artişti ce au fost dezvăluite recent într-o carte publicată în Statele Unite, potrivit nouvelobs.com.

Cartea se intitulează Daily Rituals: How Artists Work  şi a fost scrisă de editorul şi romancierul american Mason Currey.

Deşi compozitorul şi pianistul Erik Satie purta costume din catifea, mânca omlete preparate din 30 de ouă şi a înfiinţat Biserica metropolitană a artei lui Iisus Conducătorul, toate acestea nu însemnau decât “praf în ochii boemilor”, afirmă autorul cărţii, pentru că acelaşi compozitor francez mergea 19 kilometri pe zi până şi de la Paris, compunându-şi operele pe drum.

În introducerea cărţii sale, Mason Currey îl citează pe scriitorul V.S. Pritchett: “Mai devreme sau mai târziu, toţi oamenii mari sfârşesc prin a se asemăna. Nu încetează niciodată să muncească. Nu pierd niciun minut. E de-a dreptul deprimant”.

Astfel, nu mai pare atât de surprinzător faptul că cei mai mulţi dintre artiştii de geniu, care au lăsat omenirii opere neperisabile, nu erau deloc boemi în viaţa de zi cu zi şi au respectat celebrul sfat dat de Flaubert: “Fii regulamentar în viaţa ta şi obişnuit ca un burghez, pentru a fi violent şi original în operele tale”.

Hrana, acest simplu carburant al creierului, are adeseori prea puţină importanţă.

Scriitoarea Patricia Highsmith trăia cu votcă, cereale şi ochiuri cu şuncă. La micul dejun, Ingmar Bergman mânca un fel de fiertură pentru bebeluşi, cu un aspect respingător, preparată din iaurt şi dulceaţă de căpşuni, în care amesteca un pumn de cererale. Seara, obişnuia să urmărească la televizor serialul “Dallas”.

…..

Unul dintre principalele ingrediente ale geniului este energia pură, iar ea presupune o sănătate bună şi autodisciplină. Haruki Murakami scrie dimineaţa, aleargă sau înoată (uneori ambele) după-amiază şi merge la culcare în fiecare seară la ora 21.00. După părerea sa, “forţa fizică este la fel de indispensabilă ca sensibilitatea artistică”.

Via Descoperă.ro

Author: aralya

Loving person, people watcher & listener, german teacher, enjoys working @Books Express Write me an e-mail at bogdana@books-express.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *