Cele mai bune cărţi de memorii şi biografii ale anului 2011

În anul 2011, s-au publicat pe tot cuprinsul lumii foarte multe cărţi de memorii, biografii şi autobiografii ale unor personalităţi importante. În cele ce urmează, vă vom prezenta pe cele mai interesante dintre acestea, cărţi care trebuie să figureze în bibliotecile noastre.

1.-“Bossypants”, de Tina Fey. O colecţie genială de colecţie de frânturi de memorialistică, eseuri, liste de spălătorie, povestiri adevărate, scenarii fantastice şi poze jenante din anii de sălbăticie ai cunoscutei Tina Fey.

2.-“Life Itself”, de Roger Ebert. Ebert scrie cu o sinceritate neabătută despre subiecte dificile, inclusive despre cancerul care l-a lăsat profund desfigurat şi incapabil să mănânce şi să vorbească. Dar nu suntem în faţa unei cărţi deprimante. În cele din urmă, scrisul este ceea ce constituie scopul vieţii lui Ebert.

3.-“Lucking Out”, de James Wolcott. Cronică a timpului său ca tânăr scriitor în New York în anii 1970, memoriile pline de detalii interesante ale lui Wolcott, unul dintre cei mai prestigioşi critici ai lui “Village Voice”, care a scris despre multe legende literare, precum Gore Vidal.

4.-“Blue Nights”, de Joan Didion. Cartea este un studiu fără rezerve al psihicului unui autor la bătrâneţe (Didion are acum 76 de ani). Ea descrie foarte pertinent cum se acumulează slăbiciunile într-un organism uman care a fost întotdeauna micuţ precum o mică pasăre.

5.-“Reading My Father”, de Alexandra Styron. Alexandra Styron este mai puţin preocupată de rezolvarea nemulţumirilor sale familiale decât de încercarea de a urmări şi a indica omul din spatele mitului. Aplecându-se asupra corespondenţei arhivate şi asupra manuscriselor nepublicate, ea învaţă despre personajul care i-a condus prima parte a vieţii mai mult decât a făcut-o până atunci, la fel ca şi despre adâncurile multora dintre contradicţiile lui.

6.-“House of Prayer No. 2”, de Mark Richard. Mark Richard a fost categorisit drept “un copil special”. El a fost special din cauza unor probleme ale şoldului care au condus la un şir de intervenţii chirurgicale şi unei forme amuzate de mers. Vom afla după numai două pagini din proza sa că este într-adevăr special. Dar nu pentru motivele spuse de părinţii săi în Virginia anilor 1960.

7.-“History of a Suicide”, de Jill Bialosky. Portretul pe care Bialosky îl prezintă despre sora ei Kim este unul viu: o fetiţă adorabilă înconjurată de surorile ei mai mari, o adolescentă sensibilă care simte lipsa tatălui ei absent, o tânără femeie cu sufletul îndurerat care, aşa cum a scris în scrisoarea ei devastatoare lasată la sinucidere, s-a săturat să fie singură.

8.-“Townie”, de Andre Dubus III. În această carte, îl observăm pe Dubus cum se transformă dintr-un slăbănog terorizat într-un culturist ciudat, atât de cuprins de furie şi nervozitate încât devine un fel de supererou mereu în căutarea unui motiv bun (sau cel puţin acceptabil) pentru o încăierare.

9.-“Battle Hymn of the Tiger Mother”, de Amy Chua. Este considerat în general nepoliticos să critici felul în care alte persoane îşi cresc copiii. Dar memoriile lui Amy Chua – o cronică a deciziei proprii de a-şi creşte fetiţele după regulile chinezeşti – cerşesc practic după o dezbatere. “Regulile chinezeşti”, conform celor spuse de Chua, sunt o formă de iubire dură demonstrată prin impunerea unor obiceiuri de muncă stricte şi intense. Ele au însemnat că fiicele sale, Sophia şi Louisa, nu au avut voie să aibe întâlniri, să doarmă la prieteni şi nimic altceva decât cele mai mari note din clasă.

10.- “Steve Jobs”, de Walter Isaacson. Fără comentarii ;).

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *