Cele mai bune 10 filme western

Să nu uităm că filmele western sunt unele dintre cele mai gustate filme din istoria cinematografiei. Cu toate că genul a avut cel mai mare succes în epoca de după cel de-al doilea război mondial, nu sunt uitate nici acum, iar ele au încă multă căutare la public. Exemple precum „The Unforgiven”, „True Grit” sau „The Assassionation of Jesse James by the Coward Robert Ford” sunt amintiri recente ale spectatorilor. Iată filmele noastre favorite.

10. “The Searchers” (regia John Ford, 1956). Nu poate exista un top al filmelor western fără adaptarea din 1956 a lui John Ford a cărţii lui Alan Le May, “The Searchers”. Filmul este important pentru canonul artei americane pentru descrierea rasismului înfiorător, din nefericire definind unul dintre atributele definitorii ale ţării americane. Ca multe alte filme western, există şi multe decoruri comice pentru spectatorii moderni, dar are de asemenea şi unele dintre cele mai frumoase imagini şi peisaje decât multe alte filme de pe această listă. Iar interpretarea lui John Wayne  în rolul unui fost soldat este desăvârşită.

9.  “The Ox-Bow Incident” (regia William A. Wellman, 1943). În centrul filmului scurt, dar puternic al lui William Wellman (după un roman al lui Walter Van Tilburg Clark) stă disecarea mentalităţii de grup, care lucrează împreună indiferent de generaţie. Henry Fonda are aici rolul principal, ca un erou care se subordonează deciziilor pripite ale mulţimii (Cineva a numit filmul drept o ilustrare perfecta a Războiului din Iraq). Este un film care poate fi o paralelă cu un alt film al lui Fonda, în care el ajunge să impresioneze în faţa unui alt grup interesant – “12 Angry Men”.

8. “Red River” (regia Howard Hawks, 1948). Este singurul film al lui Howard Hawks din acest top, deşi el mai are câteva filme memorabile ale genului western. Avându-l pe John Wayne în rolul unui tiran aflat la conducere, filmul oferă o dinamică complexă a relaţiei tată-fiu între Duce şi seducătorul de atunci Montgomery Clift, care supravieţuieşte până în zilele noastre. Intrepretarea lui Wayne este una dintre cele mai bune, cu emoţii ascunse care se întrezăresc şi care nu sunt prezente în celelalte interpretări.

7.  “McCabe & Mrs. Miller” (regia Robert Altman, 1971). Robert Altman era încă la începutul carierei în 1971. Filmul realizat de el atunci a fost numit perfect de multă lume, poate discutabil totuşi, dar ceea ce reuşeşte să fie în mod incontestabil este o poveste puternică, singulară despre corporatizarea frontierei şi despre tipurile de oameni necesari pentru a realiza o astfel de schimbare. Julie Christie putea primi premiul Oscar pentru un rol interesant, dar Warren Beatty a realizat aici poate cel mai bun rol al carierei ca omul gânditor despre ziua de mâine rătăcit prin sălbăticia de ieri.

6.  “Dead Man” (regia Jim Jarmusch, 1995). “Western-ul acid” al lui Jim Jarmusch este probabil cea mai unică formă a genului care se va produce vreodată. “Dead Man” este o poveste a unui om aproape mort, William Blake (interpretat de Johnny Depp), care se plimbă de-a lungul unei lumi distruse, terifiante, unei sălbăticii pustii. Într-adevăr, ca şi celelalte filme ale lui Jarmusch, filmul invită la interpretare şi este în mod simultan vag şi suficient de specific. Este Blake mort încă de la prima scenă? Este un ton gânditor despre mitologia poetului Blake? Se petrece scena morţii de-a lungul a mai bine de două ore? Răspunsul este, desigur, da… şi nu.

5.  “The Man Who Shot Liberty Valance” (regia John Ford, 1961). Western-ul este la cel mai înalt nivel nu doar când reprezintă o mitologie, ci şi când o contrazice. În reflectarea şi contextualizarea a ceea ce este America, genul devine cu adevărat un lucru măreţ. Şi aceasta este şi clasicul lui John Ford, “The Man Who Shot Liberty Valance”, o reprezentare a ubicuităţii genului, unde eroismul şi idolatria dă naştere reflecţiei şi amintirilor.

4. “Shane” (regia George Stevens, 1953). O bijuterie pe coroana celor de la Paramount Pictures, filmul lui George Stevens a fost ultimul al erei clasice. Sumbru în felul lui, această reducere a Războiului din 1892 la o bătălie a voinţelor dintre un fermier vicios şi o mână de familii din zonă prezintă prototipul omului bântuit de trecut în personajul lui Alan Ladd. Să nu uităm, pentru acest film, şi cele şase nominalizări la premiile Oscar.

3.  “Unforgiven” (regia Clint Eastwood, 1992). Clint Eastwood pregătea de mult timp acest film, până când a decis că este destul de “demodat” pentru a realiza “Unforgiven”, unul din cele trei filme ale genului care au câştigat vreodată Premiul Oscar pentru Cel mai bun film. Este de fapt un anti-western, o schimbare de stil în fiecare scenă. Aici şeriful nobil este înlocuit de un răufăcător criminal. Imaginea eroică a cowboy-ului nu este susţinută nici măcar de calul său. Filmul este o capodoperă artizanală de excepţie.

2.  “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” (regia Andrew Dominik, 2007). Cel mai bun film al deceniului, adaptarea lui Andrew Dominik a cărţii lui Ron Hansen este aşa de mult lucruri: un tratat despre celebritate, o discuţie despre mitologie (prezentată superb de camera lui Roger Deakins). Este o elegie despre un alt timp, un loc, o stare a minţii. Răufăcătorul Brad Pitt ştie că timpul lui a trecut, tânjeşte după un final care nu mai vine, sugrumat de icoana care a devenit. Însă Casey Affleck ia primplanul filmului cu gama sa neliniştitoare de reverenţe, răutate, dor şi, în cele din urmă, remuşcări.

1.  “Once Upon a Time in the West” (regia Sergio Leone, 1968). Nu doar cel mai bun film al genului, dar şi unul dintre cele mai bune ale cinematografiei. “Once Upon a Time in the West” este o culme a tot ceea ce a oferit Sergio Leone pentru western: imagini de neegalat, sentimente puternice şi un talent excepţional pentru epică. Aici vestul lui Leone este un rărâm şi un ideal care îşi pierde treptat farmecul în favoarea civilizaţiei. Pe lângă asta, o coloană sonoră este cea mai bună realizare a carierei pentru Ennio Morricone.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

1 thought on “Cele mai bune 10 filme western”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *