Cele mai bune 10 cărţi despre Marilyn Monroe

Cunoscutul scriitor şi psihanalist francez Michel Schneider  a ales zilele trecute, din foarte multele cărţi despre viaţa şi cariera lui Marilyn Monroe, cele mai bune cărţi, considerând că importante sunt cele care o descriu pe divă ca o persoană, nu ca un “sex-simbol”. Nu trebuie să uităm, înainte să aflăm topul lui, că Schneider a scris inclusiv un roman intitulat “Marilyn’s Last Sessions”, care a fost declarat câtigătorul premiului “Prix Interallié” în anul 2006.

1.-“Marilyn Monroe”, de Eve Arnold. Arnold a fost singura femeie care a fotografiat-o de mai multe ori pe Marilyn şi cele două au devenit prietene după o şedinţă foto pentru revista Esquire în anul 1952. Spre sfârşitul vieţii lui Marilyn, Arnold a petrecut două luni fotografiind-o în timp ce ea filma la “The Misfits”. Fotografiile ei au fost departe de a servi la mitul “sex-simbolului”; însoţite de un text emoţionant, ele dau un portret mişcător al unui star care păleşte.

2.-“Music for Chameleons”, de Truman Capote. Truman Capote a scris mai multe portrete ale lui Marilyn, prietena lui apropiată – o serie crudă de descrieri ale unei blonde cu care el a băut “îngeri albi” în barurile din Manhattan. El a citat următorul joc de cuvinte al isteţei, deşi needucatei Marilyn: “Când acea zi va veni, aş dori să întârzii la propria mea înmormântare.”

3.-“Marilyn, Mon Amour”, de Andre de Dienes. În 1945, fotograful de modă Andre de Dienes a întâlnit o tânără model aspirantă brunetă numită Norma Jeane. S-a îndrăgostit instantaneu şi a transformat-o în Marilyn Monroe de-a lungul unei serii de călătorii pe care au petrecut-o împreună. El a scris o serie de memorii secrete, care au fost descoperite de către fanii lui Monroe după moartea acestuia în 1988. De la călătoria lor făcută cu scopul de a-şi vedea mama într-un spital de psihiatrie până la vizita lui Marilyn la el acasă cu câteva zile înainte de moarte, De Dienes îşi reaminteşte toate momentele emoţionante pe care le-au petrecut împreună. O frumoasă poveste despre prietenie şi dragoste.

4.-“The Many Lives of Marilyn Monroe”, de Sarah Churchwell. Biografia lui Sarah Churchwell reuşeşte să facă un portret extrem de bun şi convingător al lui Marilyn şi al vieţii sale, fără interpretări şi supoziţii, în timp ce analizează vasta industrie culturală ce a înconjurat-o pe Marilyn, modelând-o într-un fel sau în altul. Unul dintre subiectele abordate este complexul de “prostituată” pe care l-a îndurat Monroe, fiindu-i interzis accestul la o viaţă simplă ca o actriţă şi o femeie complexă.

5.-“On Loving, Hating and Living Well”, de Ralph Greeson. Greeson a fost un cunoscut practician al lui Freud şi a lăsat o serie de eseuri teoretice remarcabile în domeniul psihioterapiei. Câteva dintre ele au fost în mod secret inspirate de cazul celui mai cunoscut pacient al său: Marilyn.

6.-“The Life and Opinions of Maf the Dog, and of His Friend Marilyn Monroe”, de Andrew O’Hagan. Maf este câinele pe care Frank Sinatra i l-a dăruit lui Marilyn. Cu noua sa proprietară, căţelul norocos a avut o perioadă de companie perfectă în New York, participând la spectacole, la sesiunile de terapie sau la orice evenimen monden. Meditaţiile amare ale lui Maf au însoţit declinul lui Marilyn.

7.-“Marilyn Monroe”, de Barbara Leaming. Până la moartea ei, Monroe nu a fost chiar o “fată cuminte” – o fată abuzată, confuză de la un orfelinat, cu mama aflată într-un spital de psihiatrie. Ea a fost de asemenea o actriţă ambiţioasă, care ştia cum să distrugă o persoană sau să joace poker. Leaming descrie pe larg destinul ei tragic, care s-a ridicat de la statutul de “distracţie sexuală” pentru bărbaţii din industria cinematografică la superstarul filmului, până la statutul de victimă a autodistrugerii şi dependenţei de droguri. Ea pare că rezolvă şi misterul sinuciderii lui Monroe cu ajutorul unor indicii din scrisorile lui Greenson pentru Anna Freud. Ultima ei supradoză s-ar fi întâmplat din cauza faptului că, într-o noapte de sâmbătă a lunii august, psihiatrul ei a plecat la cină împreună cu soţia acestuia şi ea s-a simţit abandonată.

8.-“My Story”, de Marilyn Monroe. Icoanele rareori vorbesc şi niciodată nu scriu. În mod obişnuit. Scrisă atunci când se afla în culmea gloriei, dar nepublicată timp de mai mult de un deceniu după moartea ei, aceasta autobiografie povesteşte copilăria ei, pe când era doar un orfan nedorit, adolescenţa timpurie, evoluţia ei în industria filmului de la o simplă figurantă la o celebritate şi căsnicia ei cu Joe DiMaggio. În această introducere intimă în viaţa ei publică, Marilyn ni se înfăţişează ca o scriitoare talentată, vulnerabilă şi sensibilă.

9.-“Blonde”, de Joyce Carol Oates. Ghiciţi cine este Blonda? Ea nu are niciun nume în acest roman de peste 700 de pagini despre viaţa lui Monroe. Numai marii scriitori au talentul de a ne face să ne imaginăm că înţelegem enigma lui Marilyn. Crimă, complot, sinucidere, halucinaţii, realitate? Poate că toate acestea în acelaşi timp: marii romancieri sunt aceia care te lasă cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

10.-“Marilyn Monroe: The Biography”, de Donald Spoto. Folosind mai mult de 150 de interviuri şi aproximativ 35.000 de pagini de documente, inclusiv jurnalele lui Monroe, scrisorile şi alte documente personale importante, aceasta este cu siguranţă cea mai bună şi mai apropiată de adevăr biografie a lui Marilyn. Spoto dezvăluie noi detalii despre fiecare aspect al vieţii ei şi despre moartea ei misterioasă. Nu, Marilyn nu a fost ucisă de familia Kennedy. Sinuciderea ei este posibil să fi fost accidentală, după ce i-au fost aduse barbiturice de oameni diferiţi pe parcursul anilor; şi Greeson şi menajera sa, Eunice Murray, ar fi dat o mână de ajutor.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

1 thought on “Cele mai bune 10 cărţi despre Marilyn Monroe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *