Cele mai bune 10 cărţi de matematică populară (II)

Vă prezentăm alegerile reputatului autor Ian Stewart cu privire la cele mai bune ghiduri despre matematică pentru cititorii obişnuiţi. Primele cinci cărţi ale articolului au apărut ieri:

6.-“What is Mathematics Really?”, de Reuben Hersh. Hersh are o vedere filosofică asupra a ceea ce este matematica, bazată pe experienţa sa ca matematician de profesie. Filosofia de lucru a celor mai mulţi matematicieni este un fel de platonism vag: conceptele matematice au un fel de existenţă independentă într-o lume ideală. Hersh demonstrează că matematica este o construcţie umană colectivă – la fel ca banii sau Curtea Supremă. Cu toate acestea, este o construcţie constrânsă de propria logică internă, nu este arbitrară. Poţi alege conceptul care te interesează, dar nu poţi alege felul în care se comportă.

7.-“Magical Mathematics”, de Persi Diaconis şi Ron Graham. Amândoi autorii sunt matematicieni de top, cu mulţi ani de performanţe pe scenă în spatele lor, iar specialitatea lor este magia matematică. Ei arată modul în care matematica se înrudeşte cu jonglerie şi îşi revelează secretele prin intermediul unor trucuri uimitoare cu cărţi de joc.

8.-“Games of Life”, de Karl Sigmund. Înţelegerea de către biologia a unor lucruri vitale din lumea vie, precum sexul sau supravieţuirea, depinde de teoria evoluţiei. Unul dintre instrumentele teoretice de bază este matematica jocului, în care mai mulţi jucători concurează prin alegerea dintr-o listă de posibile strategii. Jocul din copilărie numit “piatră-foarfecă-hârtie” este un bun exemplu. Cartea ne răspunde la unele întrebări, precum cea despre modalitatea răspândirii genelor prin intermediul unei populaţii şi evoluţia cooperării, prin găsirea celor mai bune strategii pentru unele jocuri precum şoarecele şi pisica, bătălia sexelor şi dilema prizonierului.

9.-“Mathenauts: Tales of Mathematical Wonder”, editată de Rudy Rucker. O colecţie de povestiri science-fiction, fiecare dintre ele având în centru matematica. Două dintre ele îl au ca autor pe Martin Gardner şi mulţi dintre marii scriitori de SF sunt reprezentaţi: Isaac Asimov, Gregory Benford, Larry Niven, Frederik Pohl. Punctul culminant este povestirea foarte amuzantă “The Mathenauts”, în care doar matematicienii pot călători prin spaţiu, deoarce spaţiul este matematic şi, în mod invers, orice lucru matematic poate fi realitate.

10.-“The Mathematical Principles of Natural Philosophy”, de Isaac Newton. Trebuia să fie şi un mare clasic în acest top 10 şi nu este niciunul mai mare. Ian Stewart l-a pus pe Newton ultimul, pentru că nu este o popularizare a matematicii în cel mai strict sens. Cu toate acestea, el intră în acest top pentru că se comunică lumii una dintre cele mai mari idei a tuturor timpurilor: Natura are legi şi ele pot fi exprimate în limbajul matematicii. Folosind nimic mai complicat decât geografia lui Euclid, Newton şi-a dezvoltat propriile legi ale mişcării şi gravitaţiei, aplicându-le mişcării planetelor şi poziţiei ciudate a Lunii. Nici o altă carte de matematică din istoria lumii nu a avut un impact mai mare.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *