Cele mai bune 10 cărţi de Crăciun pentru adolescenţi

1. “A Greyhound of a Girl”, de Roddy Doyle. Tansey, vaduva de 24 de ani a unui fermier din County Wexford care a decedat de gripa în anii ‘20, continuă să aibă grijă de fiica ei, Emer, până când ultima, acum o bunică din Dublin, se confruntă cu propria moarte. Tansey o însărcinează pe nepoata de 12 ani a lui Emer, Mary, cu misiunea să încerce să îi îndeplinească ultima dorinţă a lui Emer, aceea a unei călătorii la ferma familiei; fiica lui Emer, Scarlett, o însoţeşte pe bătrâna fragilă, pe fiica şi pe fantomă spre acea fermă şi înapoi într-o singură noapte. Această poveste simplă şi înşelătoare este un studiu fin despre efectele morţii şi pierderii de-a lungul a patru generaţii şi modalitatea în care cei morţi îşi păstrează locul în propriile familii.

2. “Cold Hands, Warm Heart”, de Jill Wolfson. “Cold hands, Warm Heart” extinde ideea legăturilor de familie pentru a acoperi legăturile complexe dintre familia unui donator de organe şi cea a primitorului acestora, în contradicţie cu ipotezele şi miturile consacrate (nu toţi beneficiarii de organe sunt în mod necesar demni şi situaţia lor comună nu este întotdeauna suficientă pentru a se place reciproc). Când tânăra gimnastă Amanda moare, familia ei nu doreşte să îi cunoască pe cei care au beneficiat de părţi ale corpului ei, până când Tyler, fratele care s-a luptat cu Amanda pe când aceasta era în viaţă îl caută în secret pe Dani, cel care a primit inima ei. Wolfson este un observator atent al ritualurilor instituţionale şi a modului de exercitare a presiunii în timpul aşteptării agonizante ale unui donator potrivit.

3. ”Steampunk!”, editată de Kelly Link şi Gavin J. Grant. Singurul leac pentru fiţoşi de acest Crăciun este să se oprească într-un colţ confortabil cu un album “Steampunk!” şi să o recomande şi altor adolescenţi. Această antologie de “poveşti ciudate impregante de fantastic”, editată de Kelly Link şi Gavin J. Grant, este construită în tradiţia lui Jules Verne şi H.G. Wells, şi este împachetată cu grotesc, jucării diavoleşti şi poznaşe maşini ale timpului. Contribuţia proprie a lui Kelly Link, “The Summer People”, adaugă o savoare populară şi un fundal gotic american acestei antologii într-o poveste plină de mister. Fii sigur că eşti lăsat singur pentru o perioadă mai lungă pentru a savura întreaga carte.

4. “The True Tale of the Monster Billy Dean”, de David Almond. Un portret neflatant al unui preot seducător în serie poate împinge distopia captivantă şi tandră a lui David Almond, “The True Tale of the Monster Billy Dean”, în teritoriul ficţiunii pentru adulţi, dar multe dintre preocupările sale sunt familiare pentru fanii cărţilor pentru copii ale lui Almond. Exploararea sa asupra a ceea ce ne defineşte ca oameni şi felul în care ajungem să înţelegem lumea ce ne înconjoară are ecouri în “Heaven Eyes”, “Clay” şi “My Name is Mina”. Bombardatori sinucigaşi au distrus oraşul natal al lui Billy de ziua sa de naştere şi mama sa l-a ţinut ascuns în timpul războiului ce a urmat. Printre cei care încearcă să vindece pe supravieţuitorii traumatizaţi, se află un medium fals care îl învaţă să citească pe Billy folosind o tablă Ouija şi mama lui Billy, o coafeză.

5. “You Against Me”, de Jenny Downham. Misterul provocator din centrul romanului lui Jenny Downham face din acesta o poveste de dragoste pe muchie de cuţit. Pentru Mikey şi Ellie, nicio decizia nu este uşoară; loialitatea poate fi spulberată şi cei iubiţi vor fi fără îndoială răniţi. Este un roman despre cum să luăm deciziile corecte şi cât de dificil poate fi asta câteodată. Este un roman echilibrat cu o crimă întunecată care nu poate fi niciodată uitată sau îndulcită de povestea de dragoste.

6. “There is No Dog”, de Meg Rosoff. Ce fel de Dumnezeu a făcut o lume ca aceasta? O lume a tsunamiurilor şi a muştelor ţeţe; a genocidului, a delfinilor, a leprei şi a căpşunilor; a mizeriei haotice, întreruptă de momente ocazionale a unei frumuseţi răpitoare. Răspunsul lui Meg Rosoff este acela că Dumnezeu este un băieţel adolescent numit Bob: un tânăr slab, cu părul în vânt, frumos, care îşi petrece mare parte din zi în pat, retrăind trecutul şi anticipând viitoarele cuceriri romantice.

7. “My Sister Lives on the Mantelpiece”, de Annabel Pitcher. Oricine descrie această carte ca o extraordinată carte de debut pentru copii poate exclude cu siguranţă cuvântul “debut”. Este o carte excepţională, o poveste spusă de Jamie – la vârsta la care se afla şi Rosie atunci când a fost ucisă – care conştientizează că ar trebui să se simtă trist pentru sora sa, care nu este decât o vagă amintire. Este o carte tristă, care vă poate aduce lacrimi atât în timp ce o citiţi, cât şi de ori câte ori vă veţi gândi la ea.

8. “Flip”, de Martyn Bedford. Când veţi citi prima carte de adolescenţi a lui Martyn Bedford, Flip, s-ar putea să vă surprindă: de fiecare dată când vă veţi gândi că ştiti ce va urma, se va dovedi total şi complet greşit. Cartea a fost într-adevăr gândită la fiecare detaliu, împreună cu fiecare detaliu cu care Alex trebuie să se ocupe în corpul cu care nu este obişnuit, de la a merge cu picioarele altcuiva pe scări până la momentul în care află ce s-a întâmplat cu propriul corp.

9. “Boys Don’t Cry”, de Malorie Blackman. Dante aşteaptă rezultatele unui interviu important, dar ceea ce primeşte în schimb este o fostă prietenă cu un copil despre care pretinde că este al său. Un eveniment îi oferă un viitor la universitate, celălalt, de vreme ce mama doreşte să îi dea lui copilul, îl conduce la moartea tuturor visurilor sale. Este o carte foarte uşor de citit, iar felul în care Dante ia contact cu conceptul de părinte şi noile responsabilităţi este cu adevărat emoţionant.

10. “A Monster Calls”, de Patrick Ness. “A Monster Calls” este povestea lui Conor, care este vizitat în mod repetat de un monstru în timp ce mama sa este pe moarte. Monstrul este o creaţie extraordinară – parte gigant, parte copac, distructiv, didactic, elementar. El îi spune lui Conor trei poveşti, care ajung, la fel ca parabolele Noului Testament, să te poarte pe drumul greşit. Băieţii buni sunt de fapt răi şi băieţii răi sunt de fapt buni. În mod elegant, acelaşi lucru se petrece şi cu acţiunea cărţii, în care monstrul din coşmaruri este mai puţin înfricoşător decât familia de zi cu zi.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *