Cele mai apreciate volume de poezie ale anului 2014

Aflate printre finalistele topului alcătuit de cititorii de pe Goodreads pentru premiile Goodreads Choice Awards 2014, volumele de mai jos sunt printre cele mai apreciate colecţii de poezie ale acestui an.

1. Lullabies de Lang Leav
Continuarea popularului bestseller Love & Misadventure, Lullabies explorează complexitatea iubirii şi a pierderii. Lang Leav are o abilitate incredibilă de a pătrunde în inimile şi minţile cititorilor şi de a transmite, cu o simplitate uluitoare, emoţii complexe.

2. Poisoned Apples: Poems for You, My Pretty de Christine Heppermann
Puternică şi provocatoare, extrem de amuzantă, dar şi foarte serioasă, această colecţie de cincizeci de poeme, scrisă de Christine Heppermann, îmbină basmele cu lumea adolescentelor moderne.

3. His Day is Done: A Nelson Mandela Tribute de Maya Angelou
Apreciată poeta Maya Angelou onorează viaţa şi sufletul fostului preşedinte al Africii de Sud şi laureat al Premiului Nobel, Nelson Mandela. Hâş Day Îs Done este un tribut emoţionant şi elegant, care celebrează un om a cărui viaţă şi munca au schimbat lumea.

4. Poems That Make Grown Men Cry: 100 Men on the Words That Move Them de Anthony Holden
În această antologie fascinantă, o sută de bărbaţi de succes din domenii precum ştiinţă, arhitectură, teatru, film şi literatură, mărturisesc că au fost impresionanţi până la lacrimi de poeme care continua să-i bântuie. Alegerile lor includ poeme clasice ale unor autori vizionari precum Walt Whitman, W.H Auden şi Philip Larkin, lucrări contemporane scrise Billy Collins, Seamus Heaney, Derek Walcott, Pablo Neruda to Rabindranath Tagore sau poezii scrise în secolul XX de Mary Oliver, Elizabeth Bishop şi Gwendolyn Brooks. Poeziile ating teme precum dragostea, moartea şi pierderea, frumuseţea şi varietatea naturii.

5. Chasers of the Light: Poems from the Typewriter Series de Tyler Knott Gregson
Într-o zi, în timp ce se plimba printr-un magazin de antichităţi din Helena, Montana, fotograful Tyler Knott Gregson a dat peste o maşină veche de scris Remington. Stând în picioare şi folosind o pagină dintr-o carte ruptă pe care a cumpărat-o cu doi dolari, Tyler a tastat un poem, fără să se gândească, fără să plănuiască şi fără a avea posibilitatea de a-l revizui.

6. No Matter the Wreckage de Sarah Kay
După succesul poemului ei de debut intitulat “B”, Sarah Key îşi lansează primul volum de poezii, în care putem găsi poeme ale autoarei din prima decadă a carierei acesteia. Tonică, înţeleaptă şi sinceră, poezia scrisă de Sarah Key le permite cititorilor să ia parte la călătoria autoarei de descoperire a propriei persoane şi a lumii care o înconjoară.

Un alt volum care a atras atenţia cititorilor este volumul clasat pe locul 10 în topul celor mai bune volume de poezie ale anului 2014, “I Am the Beggar of the World: Landays from Contemporary Afghanistan” de Eliza Griswold. După ce a aflat povestea unei adolescente căreia i s-a interzis să scrie poezii şi care şi-a dat foc în semn de protest, poeta Eliza Griswold şi fotograful Seamus Murphy au călătorit prin Afghanistan pentru a descoperi poeziile clandestine răspândite pe cale orală de femeile din această ţară. Numite “landays” (cuvântul landay mai înseamnă şi şarpe veninos) formate din două versuri lungi cu 22 de silabe, poemele adunate în volumul I Am the Beggar of the World exprima furia colectivă, dragostea de ţară, suferinţa, iubirea şi durerea de a nu putea vorbi liber, simţite de femeile Pashtun, care sunt adeseori văzute drept fantome mute ascunse sub o burqa albastră.

Alte volume de poezii aflate in topul cititorilor sunt:

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *