Ce știi despre ciocolată?

 

V-aţi întrebat vreodată cum a luat naştere cea mai dulce plăcere a noastră?

Pentru curioşii pofticioşi am pregătit o scurtă istorie a ciocolatei: unde a apărut şi cum de a ajuns aşa populară.Deși arborii de cacao au crescut în sălbăticia Americii Centrale încă din vremurile preistorice, abia în jurul anului 600 d.Hr. indienii Maya au creat plantații de cacao în regiunea Yucatan a Mexicului. Mayașii, iar mai târziu aztecii, au procesat boabele de cacao din copaci într-o băutură numită „xocoatl” sau „chocoatl”. Acest cuvânt, în limbajul mexican-indian, înseamnă „apă spumoasă”. „Choco” are sensul de „spumă”, iar „atl” înseamnă apă. Această ciocolată era consumată numai în formă lichidă. 

“Aztecii credeau că ciocolata era consumată de zei în Paradis, iar sămânța de cacao a fost adusă pe Pământ de către Zeul Aerului ca o binecuvântare pentru oameni”

Chocolat
Ciocolata a avut o importanță deosebită în viața aztecilor. Potrivit lui Arthur W. Knapp, autorul cărții The Cocoa And Chocolate Industry, aztecii credeau că ciocolata era consumată de zei în Paradis și că sămânța de cacao a fost adusă pe Pământ de către Zeul Aerului ca o binecuvântare pentru oameni.Despre ultimul împărat aztec, Montezuma, se spune că obișnuia să bea chocoatl, care era preparată din cacao, vanilie și mirodenii având consistența mierii. Acestea au fost scrise de către Hernando Cortez, cuceritorul Americii de Sud, care în 1528 a adus boabele de cacao în Spania la Curtea Regelui Carlos V.În secolul 16 rețeta ciocolatei era secretă în Spania. Numai călugării din mănăstiri aveau permisiunea de a procesa boabele de cacao, deoarece spaniolii nu vroiau să dezvăluie secretul utilizării boabelor de cacao celorlalte țări europene. Într-un final, după aproape 100 de ani, când puterea Spaniei a fost diminuată, secretul a fost aflat. În 1606, un călător italian în Spania a descoperit ciocolata și a adus-o națiunilor europene.

„Numai bogații și nobilii își puteau permite să bea chocolatl ca și cum beau bani la propriu.”

Ciocolata a fost popularizată chiar mai mult cu ocazia căsătoriei dintre Prințesa Maria Tereza a Spaniei și Regele Louis XIV în 1616. Maria Teresa i-a oferit ciocolată regelui drept cadou de nuntă, care a dus la răspândirea ciocolatei în Franța. Până la sfârșitul secolului al XVII-lea ciocolata avea un preț foarte mare, fiind considerată o băutură a elitei societății. Cum a notat istoricul spaniol, Oviedo: „Numai bogații și nobilii își puteau permite să bea chocolatl ca și cum beau bani la propriu.”La începutul secolului 18, prețul ciocolatei a scăzut așa de mult, încât și cei în afara celor înstăriți își puteau permite să o consume. În Marea Britanie în această perioadă, localurile care serveau ciocolată erau la fel de populare ca și cele de cafea. De fapt, erau unele care erau frecventate numai de un anumit tip de clientelă, cum ar fi politicienii sau oamenii de cultură.Ciocolata devenise așa de populară, încât de multe ori materia primă nu se mai găsea pe piață. Astfel cultivarea arborilor de cacao s-a răspândit pe cuprinsul globului și în țări ecuatoriale, în Africa sau mai recent în Indonezia. Deși utilajele de producere a ciocolatei au evoluat, ceea ce a dus la scăderea prețului și la creșterea consumului, boabele de cacao încă se cultivă manual.Astăzi cacao se folosește nu numai în producția de ciocolată, dar și în cosmetice sau medicamente. Ciocolata este asociată cu diverse festivități și sărbători, cum ar fi Paștele sau Crăciunul. Bucătari internaționali au incorporat ciocolata în specialități culinare, deserturi și băuturi, iar milioane de oameni o consumă în diversele ei forme pe tot globul.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *