Ce nu pot cumpăra banii. Limitele morale ale pieței

Michael J. Sandel, profesor de filosofie politică la Universitatea Harvard susține în noua lui carte ideea că în ultimii 30 de ani, imperativele guvernării economice au început să insufle alte valori societății noastre. El dă drept exemplu moda ”gift cardurilor”, prin intermediul cărora banii înlocuiesc cadourile tradiționale. Ideea că ”gestul contează” nu mai există în societatea actuală, iar obiceiurile sociale uzuale sunt înlăturate deoarece noi considerăm că eficiența în orice este mai importantă decât manierele.Autorul se uită în societatea americană și observă că în tot felul de situații moralitatea tradițională este înlocuită cu moralitatea de piață. Pentru a-și argumenta acest punct de vedere oferă exemplul parcurilor de distracții. În zilele noastre îți poți cumpăra un bilet mai scump care îți garantează că vei intra primul în rollercoaster, fără să mai stai la coadă, deci fără să-i respecți pe cei care erau acolo înaintea ta.Mulți părinți (sau profesori) îi plătesc pe copiii care citesc sau învață bine la școală crezând că îi motivează, iar orașele vând spațiu publicitar pe proprietatea publică (clădiri din patrimoniu și chiar mașini de poliție). Ambele cazuri sunt exemple de lipsă de etică, care a fost înlocuită cu morala simplă a pieței. Această atitudine a oamenilor va afecta egalitatea dintre oameni, valorile lor și se va pune din ce în ce mai puțin accent pe filosofie și spiritualitate.Michael J. Sandel oferă  multe exemple de acest gen, argumentate și prezentate ca un viitor sumbru al societății noastre.Tu îi oferi bani copilului tău ca să citească?

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

4 thoughts on “Ce nu pot cumpăra banii. Limitele morale ale pieței”

 1. nu, dar daca nu citeste nu are voie la calculator… 😀

  este foarte dificil sa stimulezi interesul pentru citit pustilor din ziua de azi, e mult mai facil pentru ei sa joace un joc, sa vada un film.. dimensiunea vizuala are un impact prea mare asupra lor, si accesul facil la surse de tot soiul ingreuneaza si mai mult sarcina parintilor si a profesorilor. ne gasim de multe ori in situatia de a fi lipsiti de moneda de schimb, si cum pe lumea asta totul se invarte in jurul a doua mari si unice variabile – pedeapsa si rasplata – unii dintre noi cad in pacat si fie mai apeleaza la sf nicolae, dandu-l jos din cui, fie baga mana in buzunar…

  bref, unde nu e interes congnitiv (sau acesta e alimentat de tv, internet, jocuri, etc. – cu ce mijloace poti combate acest interes justificat? cum demonstrezi ca o carte pe care o citesti intr-o luna e mai interesanta decat un film pe care il vezi in 90 de minute? cum pui o carte in locul unui joc care iti da ocazia de a fi primul intre colegii cu care il joci?) e mai greu de urmat scopul fara coercitie sau premiere, intr-o forma oarecare.

  dar bani – nu, in nici un caz.

 2. Societatea in care traim este intoarsa cu susul in jos,s-a schimbat foarte mult de cand eu eram copil(si am doar 23 de ani).Cei care sunt parinti au de luptat mult cu societatea,pentru ca, copiii sunt bombardati din toate partile cu lucruri negative, daunatoare pentru o crestere sanatoasa.Dar totusi cred ca se poate face ceva, daca lupti pentru copilul tau si il educi cum trebuie de mic ai sanse sa fie un exemplu in societate.Apropo de carti, eu citesc mult, iubesc cartile, acest lucru l-am invatat de la tatal care a citit sute de carti, mi-a dat dragostea de carti si imi doresc sa ii invat si eu pe copiii mei sa iubeasca cartile, cultura, sa fie interesant sa invete despre alte culturi, despre istoria noastra si a altora, important e ca parintii sa se ocupe de copii si sa faca ca totul sa fie foarte interesant.Pe mine parintii mei nu ma plateau sa invat si am invatat, stiam ca e datoria mea, asta ar trebui ca fiecare parinte sa isi invete copilul.Chiar daca au o situatie mai buna sa nu il lase sa isi inchipuie ca toate i se cuvin, sa nu fie rasfatat peste masura, toate cu limita.

 3. Bun, citim, dar conteaza foarte mult si CE anume citim. Literatura proasta si lecturile facile pot face mai mult rau decat bine.

  Eu cred ca se citeste destul de mult si astazi, cand televiziunea si jocurile video au devenit principala sursa de divertisment, insa am impresia ca se citeste prost. Librariile sunt inundate de maculatura.

 4. Cea mai buna metoda de a-i determina pe copii sa citeasca este exemplul personal. Copiii imita comportamentele din familie, deci daca parintii nu prea “le au” cu lectura, putin probabil ca o pasiune pentru literatura sa se nasca din senin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *