Ce mănâncă personajele mele preferate: Lobster Rolls (rețetă)

„A woman should never be seen eating or drinking, unless it be lobster salad and Champagne, the only true feminine & becoming viands.” Byron

Uneori, când termin de citit o carte, aș vrea să prelungesc cumva experiența lecturii prin a prelua câteva dintre elementele ei și a le da contur în propria mea realitate. Astfel, cu gândul la The Colorado Kid (scrisă de Stephen King), am ajuns să caut rețete pentru Lobster Rolls, un deliciu culinar specific locuitorilor din Maine (locul unde este plasată acțiunea cărții). Un lobster roll tradițional este practic un sandwich cu homar. Conform cărții lui John Mariani, Encyclopedia of American Food and Drink, lobster roll-ul își are originea într-un restaurant numit Perry’s, din Milford, Connecticut, prin anul 1929.

Dacă vorbim despre lobster roll-ul tradițional, specific statului Maine, acesta are 6 ingrediente de bază.

(pentru 4 porții)

  • homar

(4 homari mai mici sau 1 kg de carne de homar) Preferabil este să cumpărați homarii vii și să-i gătiți chiar în acea zi. Homarul se introduce cu capul în jos în apă cu sare de mare și se fierbe timp de  8-10 minute până devine roșu aprins. Apoi, folosind un clește, se mută pentru alte 10 minute într-un bol cu apă cu gheață. După ce se îndepărtează părțile necomestibile, carnea se taie în bucățele nu foarte mărunte și se păstrează la congelator.

  • baghetă/chiflă (4 bucăți)

În rețeta locală, pâinea folosită nu e obișnuita baghetă de hot-dog, ci “New England” sau “Frankfurter”, coaptă în așa fel încât părțile laterale să fie plate, iar deschizătura pentru umplut să fie în partea de sus. Dacă nu vă este accesibilă această variantă se poate folosi orice tip de baghetă/chiflă albă, dar mai moale, nicidecum crocantă.

  • unt (2 linguri de unt nesărat și topit)
  • maioneză (1-2 ceșcuțe)
  • lămâie (2 linguri de zeamă)
  • condimente

Recomandate sunt sarea și piperul negru, dar în funcție de preferințe se poate folosi cayenne, paprika, ceapă/usturoi.

 

Mod de preparare

Bagheta/chifla, după ce o ungeți cu unt în exterior, se rumenește un pic la grill sau toaster. Cât pâinea încă e caldă se umple cu carnea de homar (rece) pe care ați amestecat-o în prealabil cu maioneză, zeamă de lămâie și condimente. Se așează peste câteva frunze de salată verde și se poate servi alături de cipsuri de cartofi sau chiar cartofi prăjiți. Dacă simțiți nevoia de a adăuga legume puteți opta pentru cubulețe de țelină sau felii de castraveți. Nu prea mult însă pentru că veți ascunde gustul homarului.

Homarul e considerat a fi o mâncare de lux,  scumpă, așa că pentru unii poate fi ciudat a-l servi astfel, ca pe un hot-dog cumpărat de pe stradă. Și totuși, experții sugerează că se poate chiar alătura un vin alb, rose sau spumant, pentru că indiferent de felul în care este gătit, homarul rămâne un aliment rafinat.

 

 

Author: Elena Silvana

Scriu și citesc, iar asta îmi ocupă tot timpul. Cred în anticipație și în curiozitate ca fiind cea mai pură formă de insubordonare. Nici o poveste nu poate fi spusă fără poezie. Arta nu ar trebui să fie separată de viață ca și cum ar fi prea prețioasă pentru utilizarea de zi cu zi. Poate tocmai de aceea deviza mea este: dream, create, inspire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *