Ce cărți citim în vacanță?

Într-un studiu mai vechi (din iunie 2012) reieșise că francezii citesc, în medie, 11 cărți pe an, dintre care 3 în vacanță. Femeile, cu o medie de 12 cărți, citesc mai mult decât bărbații (10 cărți), iar cei mai împătimiți cititori sunt pensionarii și tinerii între 18 și 24 de ani care, în vacanțe, citesc în medie 5 volume. Preferințele literare ale cititorilor din Hexagon se îndreptau mai ales către romanele polițiste (17%), thrillere și romane de dragoste (10% fiecare).

În mod tradițional, lectura este favorizată în timpul vacanțelor pentru că amândouă sunt asociate timpului liber și evadării. Fiecare cititor are obișnuințe proprii în ceea ce privește timpul acordat lecturii, locul în care preferă să citească sau obiceiurile pe care le asociază cu cititul.

Unii preferă să păstreze pentru concediu lecturile “cu greutate”, cărți de sute de pagini cu intrigă complicată și numeroase personaje, alții, din contră, preferă lecturi ușurele, ceva care să nu solicite prea mult și în care se poate evada fără probleme. De la romane polițiste, la romance și fantasy, de la jurnale de călătorie la romane contemporane sau istorice, fiecare își pune în bagaj, lângă crema de plajă și ochelarii de soare, măcar un volum (două, în cazul celor precauți, în cazul în care primul se dovedește a fi dezamăgitor sau, din contră, e atât de bun încât îl termini prea repede).

Sezonul estival e abia la început, așa că ne-am gândit să vă venim în întâmpinare cu câteva recomandări de lectură din diferite genuri.

 

ROMANE CONTEMPORANE

 

FANTASY

 

ROMANCE

 

THRILLERE ȘI ROMANE POLIȚISTE

 

ROMANE ISTORICE

 

JURNALE DE CĂLĂTORIE

Pentru mai multă ispirație în alegerea destinațiilor de vacanță puteți arunca o privire și la secțiunea Vacanțe și călătorii sau puteți răsfoi pe blog mai multe articole pe această temă.

Un articol de Laura Câlțea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *