Ce-am mai citit prin stele

Intrarea lui Marte într-o zodie sau alta pare să ne dea peste cap toate planurile. Moment în care sperăm să se sesizeze Venus și să reechilibreze energiile astrale, pentru a ști dacă mai are sens să mai avem vreo așteptare de la următoarele faze ale lunii.

Între îmbărbătare, revoltă și resemnare, horoscopul zilnic ne scrie poveștile de teamă, iubire, furie și împliniri, lăsându-ne să integrăm, printre extrasele de text, acțiuni și decizii care să ne personalizeze parcursul astrologic.  Pentru fiecare dintre noi, verdictele despre dragoste, sănătate, bani și carieră se dezvăluie altfel la drum de seară și în cazul în care prezicerile nu se adeveresc, trebuie să redefinim contextul și să lăsăm planetele să își vadă de drum.

Dar oare cât de apropiate sau de îndepărtate de adevărurile noastre sunt aceste fraze izolate despre conjuncții și alinieri de stele? Și în ce măsură caracterul nostru poate fi cuprins într-o descriere amănunțită despre capricorn sau bivoli de lemn?

În cartea Astrology for Writers: Spark Your Creativity Using the Zodiac, Corrine Kenner vorbește despre tipologiile de personaje pe care autorii de ficțiune le pot construi cu ajutorul zodiacului, din arhetipuri, simboluri și predestinări. Astfel, având conturate trăsăturile definitorii, poți pricepe mai ușor ce resorturi le îndeamnă să acționeze, în ce fel să reacționeze și care sunt scopurile călătoriei lor pe pagină. Și astfel, cuvintele își află logica.

Bineînțeles că există și excepții, dar oare cum ar descrie zodiacul câteva dintre marile personalități ale lumii?

Charlie Chaplin
The Most of Nora Ephron
Jean-Paul Sartre
Metaphysics as a Guide to Morals
Charlie Chaplin – berbec. O zodie a încăpățânaților, a celor care văd ziduri ridicate înaintea lor și se năpustesc neînfricați, știind că între ei și obstacole cineva trebuie să cedeze. De cele mai multe ori obstacolele sunt cele care se frâng în fața asaltului riscant. Înarmați cu un baston și un melon ponosit, redau lumii frumusețile de care a uitat. Curajoși, imaginativi, creativi, luptând cinstit pentru dreptate, atât a lor cât și a celor defavorizați, berbecii sunt deschizători de drumuri.

Nora Ephron – taur. Răbdare, atenție, perseverență sunt câteva dintre trăsăturile acestei zodii. Taurii sunt muncitori, hotărâți, consecvenți, iubitori de artă, dar și de liniște, de siguranță. Încearcă să le ofere încredere celor din jur, cred foarte mult în solidaritate, în sprijinirea celor dragi și în faptul că, atunci când Harry o întâlnește pe Sally, eforturile lor sunt răsplătite.

Jean-Paul Sartre – gemeni. Personalități duale, care au o nevoie continuă de reinventare. Sunt într-o permanentă căutare, aproape mistică de sensuri și răspunsuri, câștigă ușor afecțiunea celor din jur, dar ei sunt mai mereu nemulțumiți de ce primesc în schimb, neliniștiți și rătăcind spre altceva, în permanență. Gândesc liber, răstoarnă toate preconcepțiile, sunt firi artistice, care își fac propriile reguli.  De-aia uneori pot chiar să refuze premiul Nobel, motivând că ”scriitorii nu trebuie să devină instituții.”

Iris Murdoch – rac. Guvernată de lună, această zodie este a oamenilor sensibili, emotivi, timizi, dar care, printr-o singură răsturnare de situație, pot zdruncina lumea cu entuziasmul și forța lor interioară. Cei care trăiesc ascunși în spatele unui nor, făcând pași înapoi atunci când se simt amenințați, dar care fac lumină în noaptea celor din jur, pe care îi iubesc, văzând unicorni acolo unde oamenii obișnuiți văd doar cai cu căpăstru.

The Alfred Hitchcock Story
The Montessori Method
Don Quixote

The Penelopiad
Alfred Hitchcock – leu. De o determinare feroce, leii sunt semnul zodiacal al extremelor. Împing lucrurile spre limită, sparg convențiile și își creează propriul lor drum, independent, indiferenți la ce spun ceilalți. Curajul le e întrecut doar de afecțiunea și loialitatea față de oamenii dragi, care trebuie să le suporte, nu doar strigătele de luptă (uneori fără o cauză), ci și vanitățile și leneviile burgheze. Așa că păstrează mereu suspansul, neștiind dacă urmează un atac sau o îmbrățișare tandră.

Maria Montessori – fecioară. Gândire critică, analitică, spirit întreprinzător. Coordonează, ordonează, reașază, comandă și impun reguli, fără a se împiedica prea mult de diplomație, atunci când cineva nu le respectă indicațiile. De pedagogie științifică sau de vreun alt fel. Preferă rutina metodică, nu le place să fie surprinse și nu își lasă inima să preia prea ușor controlul acțiunilor lor. Dar atunci când o fac, este pentru totdeauna.

Miguel de Cervantes – balanță. Totul este cântărit, măsurat și judecat, dar în momentul luării unei decizii talerele încep să se destabilizeze sub apăsarea îndoielii. Balanțele au misiunea de a-și găsi echilibrul, în toate aspectele vieții, dar se împiedică de cele mai mărunte greutăți. Au un simț al moralei și al justiției foarte dezvoltat, dar se pierd în visări fără sfârșit și luptă pentru cauze în care nu au nici o șansă de izbândă, de-asta nu e le frică nici de morile de vânt.

Margaret Atwood – scorpion. Viața nu are nuanțe de gri pentru această zodie. Totul: iubire, ură, succes, eșec se joacă, pe viață și pe moarte, în zonele de alb și negru, fără îndoieli, bănuieli sau neliniști. Ceea ce pare e ceea ce este, doar scorpionilor le este permis să aibă propriile rezerve de mister, pe care să le dezvăluie atunci când te aștepți sau puțin. Precum și pe cele de venin, cu care nu se pot abține să-și înțepe chiar și oamenii apropiați.

The Consolations of Philosophy
Scarlett: The Sequel to Margaret Mitchell's Gone With the Wind
Three Sisters

Under a Glass Bell
Alain de Botton – săgetător. Dacă vrei sa auzi adevărul, dar îmbrăcat în câteva straturi de politețe socială, nu întreba un săgetător. Va fi întotdeauna mai direct decât poți controla și îți va spune și mai multe decât vrei să auzi. Pentru că are impresia că este datoria lui să vorbească lumii despre ce și cum trebuie să facă, în modul cel mai filozofic, bineînțeles. Versatil, pasionat de nou, de schimbarea de peisaj și de context, va fi mereu integrat social, dar la limita acceptării, pentru că, deși are un magnetism care-i apropie pe oameni de firea lui efervescentă, aceștia încep să se îndepărteze când simt că o săgeată cu serul adevărului se îndreaptă în direcția lor.

Alexandra Ripley – capricorn. Farmecul, eleganța, rafinamentul, auto-disciplina, respectul pentru tradiție sunt câteva dintre trăsăturile acestei zodii. Este una dintre acele zodii alese, care reunesc îndrăzneala, ambiția, determinarea, hotărârea, cu statornicia, fidelitatea, devotamentul pentru cei dragi. Între carieră și familie, capricornii reușesc să construiască o punte solidă, făcând realitățile ambelor lumi să se întâlnească la jumătatea drumului. Sau să continue povești încheiate ”Pe aripile vântului”.

Anton Pavlovici Cehov – vărsător. Imprevizibili, schimbători, plini de fantezie, construindu-și vieți noi prin artă, vărsătorii sunt una dintre cele mai creative zodii. Vrând mereu să fie surprinși, creează adesea în existența lor divertismentul pe care realitatea nu se înghesuie să li-l ofere, jucându-se cu dramele vieții și numindu-le comedii. Se simt adeseori captivi în relațiile cu ceilalți și preferă să-i lase în urmă decât să-și simtă independența amenințată. De-asta și suferă, de multe ori, pentru că ferindu-se de dezamăgiri se feresc și de fericire.

Anais Nin – pești. O zodie a vulnerabililor, fragililor, sensibililor, dar și a celor care nu se dau înapoi de la a înota împotriva curentului. Prin ape adânci sau liniștite sau pe suprafața mărilor învolburate, peștii își croiesc propriul drum, fie alături de bancuri, în care se află alții ca ei, fie pe cont propriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *