Catarii, Închiziția și Graalul pe care-l căuta Hitler

Catarii au fost asociați cu una dintre cele mai reprezentative mișcări din istoria gnosticismului, alături de cele ale bogumililor, maniheilor sau rosacrucienilor, făcând dovada unui creștinism esoteric. Promovând anticlericismul și o biserică a iubirii în contrast cu atitudinea neadecvată a reprezentanțiilor bisericii romano-catolice, era de așteptat ca aceștia să stârnescă polemici. Cu o cruzime egalată numai de naziști, Biserica Romei a inițiat un holocaust religios împotriva catarilor între 1208-1244, dovedind prin această intoleranță a tot ce e diferit că biserica este adesea unul dintre factorii instigatori și printre cele mai active instituții în formareaa unei societăți persecutorii. Astfel, în căutarea unei metode mai eficiente pentru stârpirea celor pe care-i numea eretici, Papa a decis în 1922  întemeierea Inchiziției (oficial în 1935)

Catarii susțineau că posedă o carte secretă, Book of Love, un manuscris misterios atribuit lui Isus și care a fost transmis mai departe până a ajuns la templieri și catari. Existența acestei Evanghelii probabil nu ar fi fost cunoscută dacă templierii/catarii nu ar fi fost torturați în numele bisericii catolice. Paginile cărții vorbeau despre o abilitate de a controla forțele naturii, transformând un simplu om în Illuminati, despre ceva echivalent sfântului Graal. Nu-i de mirare că Adolf Hitler și  Heinrich Himmler erau interesați de catarii pe care îi considerau descendenți ai arienilor. Se spune că sângele catarilor era aur curat pentru Hitler, acesta având în minte ideea de a crea o super rasă.

Orientarea lor era un fel de neo-maniheism dualist, deși este dificil să ne formăm o idee precisă despre doctrinele catare, puține texte au rezistat care să ateste credințele și practicile lor. Dar știm cu siguranță că aceștia erau un exemplu demn de urmat în ceea ce privește iubirea de aproape, modestia, lipsa de bogăție, lucruri ce i-au făcut să câștige cu ușurință simpatizanți printre oamenii de rând. La catari femeile erau tratate ca egale, forma lor fizică era irelevantă, sufletul lor putea să fi fost sufletul unui bărbat în altă viață. Pentru acele vremuri era controversată și concepția lor că jurămintele erau un păcat, deoarece ele te ataşau de lume.

Poate cea mai provocatoare dintre ideile pe care le promovau este aceea că există doi zei: cel bun care a creat sufletul și cel rău care a creat pământul și-a închis scânteia divină în trup de om. De aici și credința lor în reîncarnare, necesitatea trăirii mai multor vieți cu scopul perfecționării pentru ca sufletul să se poată elibera și întoarce acasă. Astfel dispare și posibilitatea de a crede în ziua judecății, ei considerând că pe Pământ este iadul.

Se spune că numărul celor uciși a fost în jur de 20.000. Dar catarismul nu  murit, el continuă și azi într-o formă sau alta chiar dacă cea mai palpabilă dovadă a istoriei catarilor rămâne doar orașul Carcassone (de unde catarii au fost expulzați în 1209) despre care am să vă povestesc altădată.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Elena Silvana

Scriu și citesc, iar asta îmi ocupă tot timpul. Cred în anticipație și în curiozitate ca fiind cea mai pură formă de insubordonare. Nici o poveste nu poate fi spusă fără poezie. Arta nu ar trebui să fie separată de viață ca și cum ar fi prea prețioasă pentru utilizarea de zi cu zi. Poate tocmai de aceea deviza mea este: dream, create, inspire.

1 thought on “Catarii, Închiziția și Graalul pe care-l căuta Hitler”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *