Cărţile SF şi prezicerile lor

science fiction

La începutul secolului 20 a apărut în Italia un curent literar-artistic care a primit numele de futurism. Adepţii lui promovau noul sub toate formele lui, cultul vitezei ce sugera ritmul trepidant al existenţei moderne şi venerarea industriilor. Scriitorii şi cărţile lor au prevăzut foarte multe din lucrurile de care ne folosim azi: cărţile de debit imaginate de Edward Bellamy în Looking Backward în 1888, tancurile prezise de H.G. Wells într-o povestire din 1903, aselenizarea lui Jules Verne şi multe, multe altele.

Unele dintre aceste profeţii sună chiar incredibil de similar cu ceea ce se întâmplă azi în lumea noastră. Să luăm, de exemplu, Stand on Zanzibar, unul dintre cele mai profetice romane de science-fiction. Publicată în 1969, cartea se construieşte în jurul unei Americi care arată foarte asemănător cu ceea ce este, de fapt, astăzi. Sub conducerea preşedintelui Obomi, Statele Unite cad victimă atacurilor teroriste şi sunt decimate, în acelaşi timp, şi de numeroasele atacuri armate ce au loc în şcoli. Maşinile merg cu ajutorul unor celule electrice reîncărcabile, Detroit-ul este  oraşul unde se inventează un nou soi de muzică electronică, iar femeile şi bărbaţii nu mai intră în hora mariajului, preferând întâlnirile de scurtă durată care nu presupun angajamente prea mari.

Dune este una dintre cele mai iubite cărţi ale tuturor timpurilor, scrisă de Frank Herbert în 1965 şi recompensată cu premii prestigioase. Dune are loc într-un viitor foarte îndepărtat şi vorbeşte despre felul cum oamenii au reuşit să colonizeze mai multe planete din întregul univers cognoscibil. Intriga romanului urmăreşte extrem de complexele structuri politice şi religioase ale viitorului, dar şi modul în care umanitatea s-a dezvoltat din punct de vedere fizic şi psihologic. Felul cum Herbert a redat sistemele politice în cartea sa a suscitat multe dezbateri de-a lungul timpului, dar din cauză că acţiunea romanului se întâmplă atât de departe în viitor, nu vom şti probabil niciodată cât de corecte au fost predicţiile lui. Ce putem face e să ne amuzăm imaginându-ne, totuşi, un astfel de viitor.

Una dintre cele mai relevante creaţii ale lui Aldous Huxley în Brave New World este soma, medicamentul care-i ţine sănătoşi pe locuitorii Londrei anului 2540. Cartea a fost scrisă în 1931, dar antidepresivele nu au devenit subiect de experiment ştiinţific decât în anii ’50, ceea ce face cu atât mai remarcabilă invenţia autorului. El chiar a scris că utilizatorii de soma “ridicaseră un zid aproape impenetrabil între lumea reală şi mintea lor”, iar asta chiar sună foarte asemănător cu medicamentele noastre moderne, de tipul Prozacului sau Zoloftului.

În 1993, Kim Stanley Robinson scria Red Mars. Acţiunea acestui roman se petrece în anul 2026, când 100 de colonizatori sunt selectaţi pentru o misiune pe planeta roşie: unii o văd ca pe o aventură, alţii ca ocazia perfectă de a beneficia de avantaje în lumea nou-îmblânzită. Acest roman este cu atât mai important cu cât, recent, NASA a început să recruteze voluntari pentru prima călătorie spre Marte, ce urmează a avea loc undeva în anii 2030. Dacă planul NASA se va materializa, Robinson se va fi apropiat foarte mult de o întâmplare reală. Ceea ce nu e mic lucru defel.

Alte posibile viitoruri pentru umanitate: în 2020 nu vei mai avea nevoie de computere pentru a utiliza internetul pentru că internetul poate fi accesat direct prin creier (Geoff Ryman, Air, 2004); în 2108, dacă ai între 12 şi 18 ani poţi fi ales să te lupţi până la moarte, iar şansele nu sunt niciodată de partea ta (Suzanne Collins, The Hunger Games, 2008-2010); în 2381, populaţia Terrei a ajuns la 75 miliarde oameni şi ca să existe loc pentru toată lumea, se construiesc zgârie-nori de mii de etaje (Robert Silverberg, The World Inside, 1971); lumea încă există în anul 802701 (H.G. Wells, The Time Machine, 1895).

Viitorul sună bine?

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *