Cărţile de colorat şi adulţii

În America e mai mult decât un trend. Cărţile de colorat ocupă primele locuri în vânzări şi toată lumea e uimită. Una dintre explicaţiile cele mai logice este aceea că acest tip de cărţi îl îndreaptă pe om spre mindfulness, spre diminuarea stresului şi calmarea copilului interior; e ca un soi de detoxifiere digitală care încearcă să te repună în rostul firii şi să te aducă mai aproape de lucrurile importante pentru tine pe care, angrenat în vârtejul lumii, le pui deoparte ca pe nişte fragile bibelouri de porţelan.

Oamenii se deconectează de la stresul zilnic, îşi cumpără creioane şi colorează. Departe de a fi infantilizare, coloratul este un mijloc prin care ne flexăm muşchii creativităţii într-un fel care nu a mai fost folosit încă din anii când ne jucam cu plastilină. Şi probabil că este la fel de greu să explicăm fenomenul, pe cât de greu e să înţelegem gusturile în materie de lectură din ultimii ani (de exemplu, adulţii pasionaţi de genuri ca fantasy-ul sau comic books, considerate până nu demult apanajul copiilor).

E adevărat, trend-ul acesta a luat amploare şi datorită social media, căci cei care colorează îşi expun creaţiile pe facebook sau pinterest, adunând fani şi oferind ponturi despre cum să desenezi mai bine, ce creioane să foloseşti, dar şi prin asocierea coloratului cu reducerea anxietăţii sau stresului. În plus, se vorbeşte deja despre un fel de fascinaţie a adulţilor pentru obiecte specifice copiilor, un fel de “piaţă Peter Pan” ce mai include tabere de vară pentru oamenii mari sau tot felul de cursuri, care mai de care mai “copilăroase”: participanţii realizează tot felul de obiecte, dorm după-amiaza, fac poze cu “clasa”, iar preţurile nu sunt deloc liliputane; oamenii, însă, se joacă, iar asta poate fi foarte benefic dacă nu au experimentat acest lucru în copilăria lor.

E adevărat, cineva ar putea fi avocatul diavolului şi susţine că atunci când te dedai la astfel de activităţi nu hrăneşti copilul din tine, ci fugi de confruntarea cu lume, alunecând confortabil în tipare liniştitoare şi cunoscute. Oamenii poate nu mai vor să facă eforturi şi apelează la cărţi de colorat, în loc să picteze ceva de la zero, de exemplu. Atunci când ceva este simplu şi prea accesibil, poate ar trebui să intrăm în gardă.

Şi totuşi, orice te ţine concentrat pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp merită să fie denumit exerciţiu terapeutic. Nu mai eşti cu mintea vagabondând într-o mulţime de locuri, ai doar un singur scop: să creezi ceva frumos şi care-ţi dă la final un intens sentiment de satisfacţie.

Ca să vedeţi că nu e de glumă cu  ele, cărţile de colorat pentru adulţi au devenit atât de populare încât şi creatorul Game of Thrones, George R.R. Martin a fost captivat de ele. O carte de colorat va fi publicată, se pare, spre sfârşitul lunii octombrie şi va include 45 ilustraţii în alb-negru, inspirate de personaje, scene şi locaţii din îndrăgita serie de televiziune.

All Men Must Draw!

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

2 thoughts on “Cărţile de colorat şi adulţii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *