Cărţile anului 2011 (II)

Continuăm să prezentăm cele mai bune cărţi ale anului 2011, astfel cum au fost ele anunţate săptămâna trecută de prestigioasa revista “The Economist”. Categoriile de care ne vom ocupa astăzi sunt “Economie şi afaceri”, “Istorie” şi “Ştiinţă şi tehnologie”.

Categoria “Economie şi afaceri”

-“Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty”, de Abhijit Banerjee şi Esther Duflo. O carte interesantă scrisă de doi tineri economişti, care se bazează pe unele cercetări curajoase şi o grămadă de anecdote personale pentru a înfrumuseţa viaşa a 865 de milioane de oameni care trăiesc cu mai puţin de 1 dolar pe zi. Cartea câştigătoare a premiului pentru cea mai bună carte de afaceri din 2011 acordat de “Financial Times” şi Goldman Sachs.

-“The Great Stagnation: How America Ate All the Low-Hanging Fruit of Modern History, Got Sick, and Will (Eventually) Feel Better”, de Tyler Cowen. O cărticică plină de mari idei despre schimbările istorice din prisma educaţiei şi a inovaţiilor. Un economist american oferă multe de reflectat pentru toţi cititorii indiferent de ideologie.

-“Reckless Endangerment: How Outsized Ambition, Greed, and Corruption Led to Economic Armageddon”, de Gretchen Morgenson şi Joshua Rosner. Gretchen Morgenson, un reporter veteran al lui “New York Times”, şi consultantul Joshua Rosner îşi adună forţele pentru o discuţie despre Congres, grupurile de interese speciale, firmele sponsorizate de stat şi Wall Street, inclusiv multe amănunte pe care alte cărţi nu au reuşit să le acopere şi reuşesc să ofere cele mai interesante detalii de până acum despre modalitatea în care sistemul ipotecar american a deraiat de pe şine.

“Money and Power: How Goldman Sachs Came to Rule the World”, de William Cohan. O carte interesantă despre cum fac afaceri cei de la Goldman Sachs şi cea mai bună analiză de până acum despre conflictele în creştere a acestei companii, spusă de un maestru al povestirii.

Categoria “Istorie”

-“Jerusalem. The Biography”, de Simon Sebag Montefiore. Povestea bogată a singurului oraş care există atât în Rai cât şi pe Pământ, spusă prin intermediul profeţilor, poeţilor, ţăranilor, regilor şi cuceritorilor săi. După biografiile apreciate ale lui Stalin, Ecaterinei cea Mare şi a iubitului ei, Potemkin, Simon Sebag Montefiore s-a întors în sfârşit la cartea pentru care s-a născut s-o scrie.

-“The Great Sea: A Human History of the Meditarranean”, de David Abulafia. Sau despre cum Marea Mediterană a devenit o importantă cale economică şi culturală, precum şi artera principală dintre Oceanul Atlantic şi Asia. Autorul este un istoric influent de la Cambridge.

“The Anatomy of a Moment: Thirty-five Minutes in History and Imagination”, de Javier Cercas. Cea mai citită carte despre lovitura de stat eşuată din 1981, din Spania, care a fost prima dată publicată în 2009 şi a fost acum tradusă şi în engleză. O operă convingătoare a unui romancier spaniol şi fost membru al Academiei.

-“Berlin 1961: Kennedy, Khrushchev, and the Most Dangerous Place on Earth”, de Frederick Kempe. O carte vie şi meticuloasă despre un an crucial al istoriei, când în Berlin era aproape să izbucnească cel de-al treilea război mondial.

-“The Pursuit of Italy: A History of a Land, its Regions and their Peoples”, de David Gilmour. La a 150-a aniversare a unificării Italiei, câţiva dintre cetăţenii săi s-au întrebat dacă Risorgismento a făcut mai mult rău decât bine. Un studiu foarte detaliat despre această întrebare controversată, scris de un istoric şi biograf britanic.

“The Sugar Barons: Family, Corruption, Empire, and War in the West Indies”, de Matthew Parker. O poveste despre bogăţie, eroism şi desfrâu – şi despre cum bazele lumii moderne globalizate au fost făcute din zahăr – a unui autor al unei opere precedente excelente, “Panama Fever”.

Categoria “Ştiinţă şi tehnologie”

-“The Quantum Universe: Everything That Can Happen Does Happen”, de Brian Cox şi Jeff Forshaw. O carte care distruge toate regulile operelor de ştiinţă populare, scrisă de doi dintre cei mai cunoscuţi fizicieni britanici.

-“Thinking, Fast and Slow”, de Daniel Kahneman. Câştigătorul premiului Nobel, tatăl economiei comportamentale şi unul dintre cei mai influenţi psihologi din lume, Daniel Kahneman ne arată că nu suntem deloc etaloane în această lume, aşa cum credem în cele mai multe dintre situaţii.

-“Global Warming Gridlock: Creating More Effective Strategies for Protecting the Planet”, de David Victor. O analiză sofisticată a efectelor încălzirii globale care arată că abordarea actuală a problemei schimbărilor climatice este ineficientă şi că abordările alternative vor fi greu de implementat şi vor consuma mult timp, dar vor merita în cele din urmă.

-“The God Species: Saving the Planet in the Age of Humans”, de Mark Lynas. Un studiu interesant despre cum am ajuns să fim vii în era Antropocenă şi ce putem face în legătură cu asta.

-“The Information: A History, a Theory, a Flood”, de James Gleick. O carte fascinantă a unui cunoscut autor american de cărţi de ştiinţă, “The Information” variază de la biologie la fizica particulelor şi explorează legăturile dintre informaţii, comunicaţii, date şi sensuri din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

-“The Beginning of Infinity: Explanations That Transform the World”, de David Deutch. Mult-aşteptatul studiu despre căutarea explicaţiilor şi înţelegerii de către omenire, scrisă de un specialist de la Oxford în fizica cuantică, care crede că ştiinţa este la fel de infinită precum setea de cunoaştere umană.

-“Revolutions that Made the Earth”, de Tim Lenton şi Andrew Watson. O analiză a schimbărilor revoluţionare care au avut loc pe Pământ ca răspuns al schimbărilor bruşte ale temperaturii sau a condiţiilor atmosferice, scrisă de doi adepţi ai lui James Lovelock, părintele teoriei populare despre “Gaia”, sistemul de auto-reglementare planetar.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *