Cărţile anului 2011 (I)

Prestigioasa revista “The Economist” a anunţat de curând cele mai bune cărţi ale anului 2011. În continuare, le vom prezenta şi noi, multe dintre ele putând fi cumpărate din librăria noastră. Cărţi despre China, Congo, Afghanistan, Charles Dickens, Vincent van Gogh, Ierusalim, fizica cuantică, zahăr, orgasm, etc. Lucruri şi cărţi foarte interesante.

Categoria “Politică şi afaceri interne”

-“Exceptional People: How Migration Shaped Our World and Will Define Our Future”, de Ian Goldin, Geoffrey Cameron şi Meera Balarajan. Doar câteva lucruri ne vor influenţa viitorul mai mult decât migraţia. În această carte foarte interesantă, autorii analizează costurile şi beneficiilor migraţiei umane.

-“Tide Players: The Movers and Shakers of a Rising China”, de Jianying Zha. Un studiu al scriitorului născut în Beijing, scris pentru “New Yorker” despre jucătorii de pe piaţa chineză, pragmaticii intelectuali şi antreprenori care prosperă prin împingerea unor graniţe a ceea ce statul permite în timp ce au grijă să nu depăşească totuşi limitele.

-“Dancing in the Glory of Monsters: The Collapse of the Congo and the Great War of Africa”, de Jason Stearns. Un studiu serios al forţelor sociale şi politice din spatele unuia dintre cele mai violente ciocniri din timpurile moderne – războiul de 15 ani din Congo, care s-a răspândit şi în ţările vecine, cu aproape 5 milioane de victime – al unuia dintre cei mai meticuloşi şi empatici observatori.

-“Cables from Kabul: The Inside Story of the West’s Afghanistan Campaign”, de Sherard Cowper-Coles. Un fost ambasador britanic în Afganistan – şi un critic virulent ale politicii occidentale – iese din tiparele obişnuite şi argumentează că strategia curentă militară din această ţară este total eronată.

“The 9/11 Wars”, de Jason Burke. O încercare ambiţioasă de a închega într-un ansamblu coerent ţesătura dezordonată a „războiului contra terorii”. Jason Burke de la „Guardian”, care a fost reporter în Afganistan, Pakistan şi în Orientul Mijlociu în fiecare fază a conflictului, îşi concentrează cartea pe oamenii obişnuiţi afectaţi de necazurile războiului şi mai puţin pe marile decizii luate în capitalele occidentale.

-“Pakistan: A Hard Country”, de Anatol Lieven. Un fost reporter de la “Times”, care predă acum la King’s College din Londra, Anatol Lieven a călătorit mult în Pakistan, vorbind cu generali, vânzători, fermieri, avocaţi şi birocraţi. O carte care ne relevă toată drama şi culorile unei naţiuni musulmane complexe.

-“Red Capitalism: The Fragile Finanacial Foundation of Chine’s Extraordinary Rise”, de Carl Walter şi Fraser Howie. Doi bancheri cu mulţi ani de experienţă în China dezvăluie o lumină fără precedent ai celor 32 de ani de efort remarcabil pentru construirea sistemului financiar al ţării – despre viciile, calităţile şi multele conflicte de interes.

Categoria “Biografie şi memorii”

-“Deng Xiaoping and the Transformation of China”, de Ezra Vogel. Un fost ofiter de informaţii american din Asia de Est examinează rolul lui Deng Xiaoping în transformarea Chinei sărace şi brutalizate într-o superputere economică şi politică.

-“Hemingway’s Boat: Everything He Loved in Life, and Lost, 1934-1961”, de Paul Hendrickson. Autorul, un scriitor de succes, interpretează nenumărate mici detalii din viaţa lui Hemingway şi, prin acestea, el spune ceva nou despre marele autor, pe care toată lumea părea că îl cunoaşte.

„Blue Nights”, de Joan Didion. Joan Didion scrie despre drama vieţii sale, în mod special despre moartea soţului ei urmată de moartea singurei sale fiice. Este o carte frumoasă, tragică şi profundă.

-“Van Gogh: The Life”, de Steven Naifeh şi Gregory White Smith. O carte ambiţioasă şi originală, scrisă de doi cercetători de istorie a artei energici, care îl descriu pe marele impresionist ca un beţiv singuratic şi sifilitic, care muşcă mâinile care îl hrănesc.

„Charles Dickens: A Life”, de Claire Tomalin. O carte superbă despre viaţa marelui romanicier britanic, scrisă de cel mai mare biograf literar al autorului.

-“Ghosts by Daylight: A Memoir of Love, War and Redemption”, de Janine di Giovanni. Un volum de memorii foarte bine scris, de către un reporter de război american născut la Paris, despre dificultatea de a se adapta la viaţa normală după ce s-a aflat mult timp în mijlocul războiului.

-“The Paper Garden: An Artist Begins her Life’s Work at 72”, de Molly Peacock. Sau despre cum a creat Mary Delaney – aristocrată, grădinăreasă, femeie a modei şi prietenă cu Jonathan Swift şi cu Regele George al III-lea – „Flora Delanica”. Este mai puţin o biografie, fiind mai mult un poem în proză extins.

Categoria “Poezie”

-“Austalian Poetry Since 1788”, editată de Geoffrey Lehmann şi Robert Gray. O antologie importanţă şi un număr mare de poezii care ar merita să fie cunoscute mai bine; de la cicluri de cântece aborigene şi baladele coloniştilor până la scrierile recente ale lui Les Murray, Philip Hodgkins şi ale editorilor însuşi.

-“Memorial”, de Alice Oswald. Acest poem viu şi emoţionant conţine două legături vitale cu “Iliada”: efemeritatea unică a fiecărui om ucis în război şi imaginile recurente şi atemporale ale naturii şi activităţii umane, capturate în similitudinile operei lui Homer.

-“Clavics”, de Geoffrey Hill. O nouă colecţie intensă şi austeră a profesorului de poezie de la Oxford, care a fost numit “cel mai mare poet în viaţă al limbii engleze”.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *