Cărțile altora, viețile altora

Mergând cu autobuzul seara, prin orășelul cu blocuri gri înghesuite lângă stradă, în adolescență, îmi plăcea să observ ce se petrece în apartamentele luminate, ale căror obloane sau draperii nu-mi astâmpărau setea de a imagina povești peste povești, care nu își primeau niciodată finalul.

În copilărie, blocul în care am locuit nu avea vederea la stradă, sau către un parc, sau măcar către o grădiniță cu flori și cireși. Cum deschideai fereastra, după culmile de rufe și bătătoarele de covoare, era trântit un “cămin de nefamiliști”, plin de familii petrecărețe cu mulți copii. În fiecare seară, am dat o altă viață fiecărui apartament luminat. Am plăsmuit povești despre toate umbrele care se perindau prin camere, despre toate capetele care răsăreau la ferestre. Astăzi nu mi-am pierdut obiceiul și imi imaginez povești despre oameni, în funcție de cărțile pe care aceștia le citesc și le notează pe Goodreads – un site de socializare care iți oferă posibilitatea să notezi cărțile citite, să scrii recenzii, comentarii și evaluări.

Nu-mi place să aflu ceva anume despre oameni, nu semăn cu Căpitanul Gerd Wiesler din “The Lives of Others“, imi place doar să conturez odată cu cărțile pe care ei le citesc, un anume tip uman. E un exercițiu de imaginație, care aduce beneficiul descoperirii a multor titluri de lectură. Așa am descoperit “Of Love and Shadows” de Isabel Allende, o scriitoare de excepție care a scris în stilul realismului magic, asemenea lui Jorge Luis Borges sau Gabriel García Márquez. În romanul său contrariile capătă unitate, viața și moartea, raționalul și fantasticul împletindu-se pentru a da naștere unei povești zguduitoare. De asemenea, așa am descoperit că fiecare carte a scriitoarei Margaret Atwood deschide apetitul pentru o altă carte de-a sa, iar romanele S.F. ale lui Joe Haldeman nu sunt doar pentru bărbați. Una din propunerile pe 2013 este să notez și eu toate cărțile lecturate anul acesta.

Pentru cei care nu au citit deja fie la noi pe blog, fie pe goodreads.com – Best Books 2012 — Goodreads Choice Awards (cele mai bune cărţi ale anului 2012 desemnate pe fiecare categorie de către cititori Goodreads):

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *