Cărţi la modă

De cele mai multe ori, vedem doar ceea ce suntem pregătiţi să vedem. Arta, însă, schimbă regulile jocului. Te-ajută să ieşi din tine, să cauţi neîncetat, să descoperi şi să te întorci la tine, fără a mai fi la fel. Sau fără a mai fi cum ştiai că eşti. În funcţie de eticheta aşteptărilor tale sau ale celorlalţi.

Oamenii creativi sunt cei care nu-şi astâmpără niciodată curiozitatea şi pentru care lucrurile îşi răstălmăcesc mereu sensurile. Nu se mulţumesc cu răspunsuri „semi-preparate” de minţile altora, cu alegerile luate de alţii pentru ei şi trudesc la (de)construcţia propriei realităţi în care nimic nu trebuie să fie într-un fel, atunci când viaţa se îmbracă într-o infinitate de nuanţe. De-asta, pentru ei, tot ce e în jur e o sursă de inspiraţie, la care se conectează pentru a se regăsi, atunci când sunt închişi în cutiuţele rutinei.

Unii dintre aceşti artişti-exploratori sunt creatorii marilor case de modă, cei care îmbracă lumea în hainele universului lor fantastic, unde fericirea, iubirea sau neliniştea sunt emoţii tehnicolore textile.

Iar pentru a-şi transpune ficţiunile sufleteşti în croiuri dintre cele mai extravagante, îşi alimentează de multe ori inspiraţia din cărţi, niciodată ieşite din tendinţe.

Orlando: A Biography
Excentricul Karl Lagerfeld, o prezenţă magnetică şi stranie a modei, este unul dintre cei mai respectaţi designeri mondiali. Nu doar pentru capacitatea sa absolut surprinzătoare de reinventare, pentru colecţiile sale spectaculoase şi incisive, în care rafinamentul se îmbină cu îndrăzneala, iar cruzimea cu poezia. Ci, mai ales, pentru felul în care cel supranumit „prinţul etern” al podiumurilor a reuşit să creeze o cultură a vieţii, nu doar a trendurilor. Scriitorii săi favoriţi, pe care-i citeşte în original, sunt poeţii Emily Dickinson, Rainer Maria Rilke, Stephane Mallarmé sau Giacomo Leopardi, însă eroul cu care se identifică este Orlando, din romanul omonim al Virginiei Woolf, un personaj care trăieşte mai mult în sine decât în lume. Asemenea lui Lagerfeld însuşi, care livrează presei povestea strălucitoare pe care vrea să o audă, dar trăieşte cu totul alta în spatele ochelarilor săi fumurii – una despre melancolie şi doruri nespuse.

„Trăim într-o lume întunecată, romantică şi chiar tragică. Eu sunt cu picioarele pe pământ, doar că nu pe acest pământ.”

Karl Lagerfeld

The Road
Una dintre anarhistele idealiste ale modei este, cu siguranţă, Vivienne Westwood. Îndrăzneaţă, puternică, militantă, veşnic protestatară, Westwood şi-a transformat creaţiile vestimentare într-un manifest în mişcare, instrumentele prin care şi-a propus să schimbe lumea şi să o prefacă într-un loc mai bun. A şocat mereu, încercând să atragă atenţia asupra dezolării către care ne conduce propria noastră letargie, absenţa de la masa deciziilor pe care ceilalţi le iau pentru noi. În interviuri, înainte de a discuta despre tendinţe de culori şi forme, le cere reporterilor să îi asculte declaraţiile despre încălzirea globală. Este un spirit năvalnic, influenţat în viziunea despre viaţă şi de cartea ei preferată – The Road, a lui Cormac Mccarthy. O brutală şi tandră poveste a unei lungi călătorii, făcute de un tată şi fiul său, într-un tărâm post-apocaliptic, în care nu există nimic altceva decât disperare şi dragoste. Una dintre ele trebuie să învingă şi, în această fabulă modernă răvăşitoare,  iubirea, ocrotirea, grija se dovedesc mai puternice decât lipsurile, frigul, întunericul şi nesiguranţa de a nu şti încotro te îndrepţi şi dacă acolo vei găsi ceea ce cauţi.

„Tinerii au nevoie de disciplină şi de o bibliotecă plină de cărţi. Statutul social ţi-l poate da o carte. O carte foarte uşor de citit este The Catcher in the Rye. Plimbaţi-vă cu ea în mână copii. Asta înseamnă să aveţi un anumit statut.”

Vivienne Westwood

Faimosul designer Tom Ford este pasionat de orice a scris Ayn Rand, dar mai ales de Fountainhead, creatoarea Donna Karan citeşte o mulţime de cărţi de spiritualitate, meditaţie, terapii alternative, Olympia Le-Tan ar reciti oricând Switch Bitch a lui Roald Dhal, datorită poveştilor sale „delicios de dezgustătoare”, iar Prabal Gurung este fascinat de felul în care Joan Didion reuşeşte în Blue Nights, cu o scriitură lirică minunată, să redea sentimentul dureros al pierderii cuiva, într-un mod atât de profund şi de simplu.

Astfel că din toate aceste cuvinte, citite şi recitite, nu se ţes doar hainele în care ne îmbrăcăm sufletele, ci şi cele destinate purtării de zi cu zi. Ţesute din poveştile spuse pe materiale, de nişte creatori înzestraţi, care continuă să se lase fascinaţi de culorile cărţilor.

Switch Bitch
Blue Nights
The Fountainhead

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *