Cărţi interzise

de Tomata cu Scufiță

Despre cărţile interzise auzim destul de des, dar nu toţi ştim cât e de frustrant să nu poţi citi orice carte îţi doreşti să citeşti. Şi în România, la fel ca şi în alte ţări de pe glob, a fost o perioadă în care anumite cărţi nu aveau voie să existe. Din motive politice, sociale, religioase sau sexuale, volume pe care azi le aşezăm printre capodoperele literaturii universale, erau citite fie ilegal, fie cenzurate atât de ridicol de mult încât erau o umbră palidă a operei originale.

Pentru iubitorii de lectură, termenii “citit” şi “ilegal” sunt aproape un sacrilegiu. Dacă ne gândim că în China secolului XXI încă se cenzurează romane şi oamenii nu au dreptul să îşi cultive spiritul şi imaginaţia prin intermediul cititului, nu doar că binecuvântăm democraţia şi libertatea, dar le dăm dreptate mai mult ca oricând lui Orwell şi lui Bradbury.

Dacă în cazul unor titluri – în general distopii, carţi cu tematică religioasă sau cu tentă sexuală – cenzura sau interzicerea par oarecum îndreptaţite (deşi nu sunt), în cazul altora e de-a dreptul absurd şi nedrept că au fost retrase de pe rafturile librăriilor şi bibliotecilor. Iată câteva dintre ele:

Aventurile lui Huckleberry Fin – Mark TwainO carte pe care azi o catalogăm ca fiind o carte pentru copii, adică o carte inofensivă, a fost interzisă din cauza limbajului neadecvat şi nepotrivit pentru a fi studiat în şcoli.

De veghe în lanul de secară – J. D. Salinger

Una dintre cele mai iubite cărţi ale adolescenţilor din toată lumea, a fost interzisă din cauza limbajului prea vulgar, a scenelor de sex şi a altor lucruri imorale.

Chemarea străbunilor – Jack London

Ce ar putea fi de interzis la o carte despre un câine? Ei bine, Iugoslavia şi Rusia au motivat că e prea radicală, drept pentru care au decis să nu permită nimănui să o citească.

Doamna Bovary – Gustave Flaubert

Nu a fost suficient că femeilor le era interzis să facă multe lucruri pe care doar bărbaţii aveau voie să le facă, dar au interzis şi o carte în care o femeie era plină de vise şi speranţe pe motiv că avea tente erotice şi incita la adulter.

Desigur, acestea nu sunt toate titlurile izgonite dinaintea ochilor lumii de-a lungul timpului, dar să ne bucurăm de libertate şi să le devorăm pe toate.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: aralya

Loving person, people watcher & listener, german teacher, enjoys working @Books Express Write me an e-mail at bogdana@books-express.ro

2 thoughts on “Cărţi interzise”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *