Cărţi cu copii pentru oameni mari

de Tomata cu Scufiță

Pasiunea mea pentru lectură s-a deşteptat relativ târziu, cam prin clasa a XI-a, când vremea cărţilor copilăriei deja trecuse, iar să citeşti ‘Singur pe lume’ la 17-18 ani era cam uncool. Numa’ bine, a fost cool să o citesc la 26 şi nu regret nici o secundă, ba dimpotrivă, dacă aş sta bine cu timpul şi cu lecturile aş şi reciti-o. Mattia rămâne unul dintre personajele mele preferate.

Pe parcursul călătoriei mele literare am întâlnit câteva cărţi cu şi despre copii, pe care nici un adult nu şi-ar pierde vremea dacă le-ar încerca. Ba, mai mult, ar închide romanul cu sufletul greu de amintiri şi trăiri din cele mai diverse, pentru că pe cine nu înduioşează povestea sufletelor proaspete şi nevinovate? Iată recomandările mele de cărţi cu copii pentru oameni mari:


To Kill a Mockingbird – Harper Lee
face o treabă grozavă în cartea asta în care zugrăveşte lumea lui Scout, jocurile celor doi fraţi, temerile lor, concepţia lor despre lume, dar şi în redarea unei poveşti despre rasism, repercusiunile lui, dar mai ales nedreptatea lui.

The Kite Runner – Khaled Hosseini

O copilărie povestită din perspectiva unui bărbat de 30 şi ceva de ani, care din cauza unei scrisori se întoarce în primii 10 ani de viaţă, când, împreună cu cel mai bun prieten al său înălţau zmeie. Jocurile din împrejurimile casei şi din camerele lor sunt zugravite pe fundalul unui Afganistan şi a unei istorii zguduitoare.

Oscar and the Lady in Pink – Eric Emmanuel Schmitt
În două ore poţi ajunge să priveşti moartea cu alţi ochi. Prin ochii lui Oscar, un prunc bolnav de leucemie care îi scrie scrisori lui Dumnezeu ca unui prieten. Un alt copil de la care adulţi ar avea o grămadă de învăţat.

Extremely loud and incredibly close – Jonathan Safran Foer

În atmosfera post 9/11, Oscar îl caută pe Mr. Black, un domn care l-ar fi putut cunoaşte pe tatăl lui, mort în atentat. O căutare inocentă, presărată cu umor şi povestea tristă a unei iubiri sfâşietoare între bunicii copilului.

Cam atâtea am citit eu, dar cu siguranţă n-o să mă opresc la ele. Voi ce cărţi cu copii aţi mai citit?

————————————————————————————————————————————————————-

Dacă ți-a plăcut și vrei să afli mai mult, Andreea mai scrie și la tabu.ro, citește aici.


Pentru toate articolele Andreei Tomata de pe Books Express clic aici.

Author: aralya

Loving person, people watcher & listener, german teacher, enjoys working @Books Express Write me an e-mail at bogdana@books-express.ro

2 thoughts on “Cărţi cu copii pentru oameni mari”

  1. “Oscar et la dame rose” este sublima! Am citit-o si recitit-o, apoi am luat audio-bookul si l-am dus la scoala, sa-l asculte si copiii… Au fost impresionati, asa ca, in fiecare an in decembrie, clasa a 5a are parte de povestea lui 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *