Carnavalul de la Rio – samba și fantezie

Vara s-a încheiat, dar gândurile noastre tot la vacanță au rămas. Totuși, ca să nu intrăm chiar așa brusc în anotimpul arămiu, vă oferim o istorie la unul din cele mai fascinante și mai lipsite de inhibiții carnavale, și anume cel de la Rio de Janeiro.

Originile carnavalului datează din timpul Greciei Antice, prin existența unui festival de primăvară în onoarea lui Dionysus, Zeul Vinului. Romanii au preluat și ei acest tip de celebrare cu Bacchanalia (un ospăț în onoarea lui Bacchus, echivalentul roman a lui Dionysus) și Saturnalia, unde sclavii și stăpânii lor făceau schimb de haine.

Mai târziu, Saturalnia a fost modificată de Biserica Romano-catolică într-un festival pentru Ash Wednesday. Într-un timp foarte scurt a evoluat într-o celebrare a indulgențelor cu muzică, mâncare, alcool și sex înainte de postul Paștelui. 40 de zile de curățare a păcatelor, precedate de o săptămână plină de păcate de toate felurile. Cuvântul în sine provine de la „Carne Vale” sau „Farewell to the Flesh”.

Carnavalul generos de la Rio este unul din cele mai faimoase. El include care spectaculoase înconjurate de mii de dansatori, cântăreți și toboșari îmbrăcați în costume elaborate, iar câteodată, se lipsesc și de acestea :D. Este un eveniment foarte cunoscut și televizat în  toată lumea.

Festivalul de la Rio a pornit de la o festivitate portugheză, numită „entrudo”, care era desfășurată înainte de postul Paștelui, un eveniment haotic, în cadrul căruia participanții aruncau unii în ceilalți nămol, apă și mâncare. Manifestarea avea loc pe stradă, iar de multe ori ducea la un haos.

Primul carnaval mascat de la Rio a avut loc în anul 1840: un eveniment cu parade ce se desfășoară pe stradă, urmate după 10 ani de care trase de cai și grupări militare.

Muzica de la carnavalul de astăzi, samba, a fost introdusă abia în anul 1917. Muzica samba este un rezultat al sosirii Brazilienilor negri (originari din Bahia) în cartierele sărace din împrejurimile orașului Rio, în urma eliminării sclaviei din Brazilia în anul 1888.

Astăzi, carnavalul este organizat de școlile de samba, care au apărut pentru prima dată în anul 1928. Mai mult decât niște grupuri muzicale, ele sunt și asociații care oferă mai multe posibilități de satisfacere a nevoilor comunității, cum ar fi educația și resurse de îngrijire a sănătății, într-o țară cu sărăcie acută și fără siguranță socială.

Așadar, daca vreți ceva inedit concediile viitoare, de ce să nu încercați ceva diferit și să descoperiți o altă cultură – o lume de poveste fără inhibiții?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *