Cărți handmade – Lucrul cu lut

 În realizarea obiectelor handmade, lucrul cu lut este o ramura aparte. Mă refer desigur la lutul polimeric (polymer clay), cunoscut de foarte multi sub numele mărcii germane FIMO. Există însă mai multe mărci de lut polimeric precum Cernit, Kato, Sculpey, Premo și diverse alte mărci de lut cu uscare la aer cum ar fi Makins.Polimerul în această formă este foarte versatil și poate fi folosit precum o plastilină într-o multitudine de proiecte. Se pot realiza bijuterii, aplicații pe obiecte de sticlă, vaze, pahare, farfurii, decorațiuni pe lemn sau metal, figurine magneți, păpuși de colecție, precum și casele lor în miniaturi. Practic numai imaginația voastră este limita!


 Lutul polimeric poate fi modelat și sculptat până se ajunge la forma dorită, apoi se coace în cuptor electric la temperaturi între 110 și 130 grade, după care se mai poate prelucra, șlefui sau lăcui pentru finalitate. Rezultatul final este neelastic și ne-casant în condiții normale de uzură și folosință.Tehnicile de lucru cu lutul polimeric variază și ele desigur. De la skinner blend, care creează degrade-uri, până la millefiori, cu flori colorate sau mokume-gane, împrumutată din realizarea armelor japoneze, ele sunt explicate pas cu pas prin ilustrații sugestive în cărțile din lista noastră.


Un loc special în lucrul cu lut îl ocupă metal clay-ul. Acest fel de lut este de fapt un aliaj organic cu apă amestecat cu particule foarte mici de argint, aur, cupru sau platină și servește îndeosebi în fabricarea bijuteriilor și sculpturilor miniaturale. Se modelează la fel ca lutul polimeric, doar că la final este necesar să se ardă cu o torță pentru a evapora aliajul organic, lăsând în urmă doar metalul sinterizat. Varietatea proiectelor și ușurința cu care se poate manipula, fac din lutul polimeric unul dintre mediile preferate de lucru ale artiștilor handmade. Pentru aceștia și pentru oricine dorește să învețe să lucreze cu lut, avem pregătită o listă de cărți foarte folositoare. займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *