Cafea în spaţiu – Samantha Cristoforetti

Samantha Cristoforetti este o femeie astronaut din Italia care deţine două recorduri impresionante: primul – cel mai lung zbor în spaţiu făcut de o femeie şi al doilea – cel mai lung zbor neîntrerupt efectuat de un astronaut european.

În cele aproape 200 de zile pe care le-a petrecut în spaţiu la bordul unei rachete Soyuz, italianca a devenit un soi de senzaţie media, fotografiind, filmând şi postând pe reţelele de social media toate experienţele prin care a trecut la bordul staţiei spaţiale internaţionale. Probabil că te-ai întrebat şi tu la fel ca mine cum merg astronauţii la toaletă, cum se spală şi cum îşi taie părul sau unghiile. Ei, toate astea ţi le spune Samantha aici. Sau poate vrei să vezi nişte panorame incredibile ale Pământului, un selfie în stil Star Trek sau ce se vede dintr-o rachetă spaţială când e eclipsă de soare.

Şi nu e doar atât. Pe pagina ei de Facebook, unde s-au adunat deja aproape 500,000 de fani, Cristoforetti are şi câteva videoclipuri în care citeşte din cărţile pe care şi le-a luat cu ea pe staţia spaţială internaţională, un fel de “noapte bună” cosmic, ca să visezi aurore boreale, furtuni solare sau nopţi cu milioane de stele. Pagina a fost de la început un fel de jurnal al tuturor lucrurilor care i-ar putea interesa pe pământeni, începând cu primul mic-dejun luat în spaţiu (cafea neagră, omletă rehidratată şi prune deshidratate) şi până la demonstraţia de băut espresso la bodul staţiei spaţiale.

Cele mai impresionante rămân, totuşi, fotografiile ei făcute Pământului, salutând diverse colţuri ale lumii noastre de foarte sus şi foarte departe, ca un mic elf privilegiat să vadă frumuseţea orbitoare a planetei pe care trăim şi tot spectacolul ei de culori, forme şi texturi.

Nu c-ar fi frumos să vedem toţi atolii din Pacific, formaţiunile de nori de… oriunde, lacul din craterul vulcanului Cosiguina din Nicaragua sau Alpii îmbrăcaţi în alb? Sau poate ne-ar prinde bine să experimentăm măcar câteva zile senzaţia de imponderabilitate. Cred c-ar fi fantastic.

Foto

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *