Buy experience, not things

În 47% din timp mintea unui om obișnuit hoinărește 30% din timpul în care citește, în care socializează sau petrece timp cu familia.

Această hoinăreală, conform psihologului Matthew Killingsworth, nu este deloc în regulă pentru bunăstarea noastră deoarece mintea aparține unui singur loc. În timpul trainingului său la Harvard, Killingsworth a combinat aceste numere și a construit un caz științific pe baza tuturor clișeelor legate de conceptul ‘trăiește clipa’. În 2010 a publicat în revista Science alături de Daniel Gilbert un studiu pe această temă, pe care l-au concluzionat ‘a wandering mind is an unhappy mind.’

Pentru Killingsworth fericirea este conținutul momentului prezent. Nici un lucru material nu este intrinsec valoros, cu excepția promisiunii de fericire pe care o poartă. Însă, satisfacția deținerii unui obiect nu trebuie să vină în momentul dobândirii lui. Poate să apară ca o anticipare sau un dor nostalgic. În general, capacitatea creierului uman de a contempla la  momente trecute și viitoare, vin de cele mai multe ori în detrimentul fericirii. Mintea are tendința de hoinări în locuri întunecate, mai ales dacă nu are ce nimic frumos să anticipeze sau să își amintească.

În ultimul deceniu, mai mulți cercetători au ajuns la ideea că experiențele ne fac mai fericiți decât bunurile. Explicația este că atunci când nu poți să te bucuri pentru momentul prezent pentru că viața ta nu te mulțumește, cel mai bine este să trăiești cu anticiparea unui moment care va urma și te face fericit. Astfel, concertele, excursiile, filmele, au tendința de a ne face mai fericiți decât orice lucru material pentru că vin cu anticiparea momentului, plus amintirile care ne rămân, plus trăirea mai puternică. Toate acestea  adunate ne oferă o stare de fericire care durează mai mult decât achiziționarea oricărui lucru material, care nu ne oferă decât o stare de mulțumire efemeră.

Hector and the Search of the Happiness este genul de carte care susține toată teoria de mai sus. Hector este psihiatru și foarte nemulțumit de viața pe care o duce, așa că pleacă singur în căutarea fericirii. Acesta s-a săturat să ofere pacienților sfaturi teoretice despre combaterea depresiei și a tristeții și dorește să afle cum ajung oamenii din diverese colțuri ale lumii să fie fericiți. În căutarea formulei pe care o așteptăm cu toții, eu propun să îl urmărim pe Hector și să ne planificăm rapid o călătorie.

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *