Bullying – comportamentul agresiv la copii

În America, bullying-ul este recunoscut ca o adevărată problemă socială, milioane de copii fiind abuzaţi fizic şi mental de către colegii lor de şcoală. Elevii şicanaţi nu au aproape niciodată curaj să se confeseze părinţilor lor, unii dintre ei dezvoltând diverse afecţiuni cu repercusiuni serioase în viaţa adultă sau apelând chiar la gestul mai tragic al suicidului. Cazurile sunt atât de severe, încât regizorul Lee Hirsch a încercat să tragă un semnal de alarmă, realizând în 2011 un documentar, Bully, cu scopul de a arăta efectele devastatoare ale acestui comportament de intimidare în rândul copiilor şi adolescenţilor.

La noi, ca peste tot, probabil, ar fi mai uşor de presupus că aproape toţi copiii vor fi tachinaţi la un moment dat de către o rudă sau un coleg. Când acest lucru este făcut într-o manieră amuzantă şi prietenoasă, comportamentul nu este dăunător. Dar atunci când acest comportament devine o normă şi, mai mult de atât, e violent din punct de vedere fizic sau mental, se transformă într-o problemă gravă şi trebuie oprit.

Bullying-ul e de mai multe tipuri – verbal, psihologic şi fizic – şi poate trece de la lovire la ameninţare, de la batjocorire, etichetări şi injurii la presiuni diverse. Unii copii pot împrăştia zvonuri despre colegi de-ai lor, îndepărtându-i, astfel, din grup sau se folosesc de social media sau mesaje electronice pentru a le răni sentimentele. Agresivitatea colectivă asupra unui copil se va traduce, pe termen lung, printr-un şir de probleme emoţionale dificil de gestionat.

În general, copiii cei mai expuşi acestor tipuri de comportament sunt cei mai timizi şi sensibili, cu unele dificultăţi de integrare sau comunicare, dar acesta nu constituie un tipar oblogatoriu. Agresorii îşi aleg victimele din rândul celor mai puţini puternici fizic decât ei, contend pe faptul că aceştia nu se vor răzbuna. Există diferenţe între şicanarea practicată de fete (mult mai subtilă: “Hai să ne jucăm jocul ăsta, altfel nu voi mai fi prietenă cu tine”) şi bullying-ul făcut de băieţi (de cele mai multe ori fizic, împingând sau aruncând obiectele celuilalt pe jos).

Un copil-victimă a bullying-ului va reacţiona mereu într-unul din următoarele moduri: va deveni pasiv, va plânge frecvent, va avea vânătâi pe care nu le poate explica, îi va scădea randamentul la învăţătură, va refuza să mai meargă la şcoală sau va vorbi depreciativ despre el însuşi.

Strategia cea mai eficientă pentru a ajuta copilul să nu devină o victimă a şicanării este de a-i vorbi deschis şi a-l încuraja să fie la fel. Părintele trebuie să ia în serios problema şi nu să o trateze ca pe un lucru prin care copilul trebuie să treacă ca să devin mai puternic. La rândul lor, educatorii trebuie să dea dovadă de mult tact şi empatie pentru a-i determina pe copii să vorbească despre violenţele la care sunt supuşi în cadrul şcolii. De multe ori, va fi extrem de greu să faci copilul să vorbească despre ce i se întâmplă pentru că acesta se simte ruşinat sau se îngrijorează că părinţii lui vor fi dezamăgiţi sau supăraţi pe el. Nu de puţine ori, copilul va avea tendinţa să se învinovăţească, să se învinovăţească şi  să creadă că dacă ar fi reacţionat altfel, nimic nu i s-ar fi întâmplat.

Comunicarea între părinte şi copil este esenţială şi este punctul de plecare în rezolvarea situaţiei. Copilul trebuie asigurat că nu este singur şi că nu este în niciun caz vina lui, agresorul este cel care are un comportament reprobabil. Împreună cu educatorul, psihologul (dacă este cazul) şi părintele celuilalt copil, se pot găsi soluţii ca bullying-ul să înceteze.

Copiii ar trebui sfătuiţi, de asemenea, să nu reacţioneze la presiuni şi să se comporte asemeni celor care i-au agresat pe ei. Cel mai bun lucru în această situaţie este să se îndepărteze de cei care-i fac rău, să petreacă mai mult timp cu alţi copii şi să discute în mod asertiv cu un adult.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *