Brief, ghidul pentru “creativi”

 Înainte de cartea asta, ştiam vag ce e un brief. Eram sigură că publicitarii vânează cu asiduitate o idee genială, Ideea, atunci când lucrează la un proiect. Mi-i închipuiam pe toţi în turnul lor de fildeş, foarte conştienţi de importanţa lor, cu un maldăr de hârtii în jur şi cearcăne la ochi. Nu ştiam cine e Sorin Trâncă. Dar miturile există ca să fie dărâmate, iar ignoranţa, deşi nu e o crimă, este, oricum, o irosire. 

Proprietar de agenţie, director de creaţie şi profesor la Şcoala ADC, Sorin Trâncă a scris o carte care nu este numai pentru novicii ambiţioşi şi talentaţi din pepiniera cu potenţial în mijlocul căreia se învârte.

Cele “99 de chestii” pot fi folosite şi de noi, ceilalţi, consumatorii, dacă vreţi. În primul rând, pentru că te introduce într-o lume căreia nu-i cunoşti dedesubturile. Şi afli, astfel, nişte detalii ale muncii respective, câteva indicii despre oamenii care activează în acea industrie.

Brief e despre oameni, despre muncă, despre cum să devii mai bun şi cum să-ţi foloseşti bruma de talent.

De ce să citeşti această carte?

În primul rând, pentru că se citeşte uşor. În două ore ai terminat. Recititul va dura mai mult. Mai trebuie să ştii că e plină de informaţii scurte, de nici jumătate de pagină, fără inutilităţi, fără înflorituri. Autorul nu are timp să literaturizeze. Sfaturile pe care le împarte Sorin Trâncă sunt convingătoare, doar vin de la un om care a făcut creaţie mare parte din viaţă. Stilul e convingător pentru că autorul are o scriitură orală, îl simţi lângă tine, îi simţi zâmbetele şi ironiile. E ca un general care în loc să dea ordine, stabileşte nişte linii, te aşează în hartă şi de-abia apoi îţi pune arma-n mână. Vrea să ţinteşti bine.

Brief. 99 de chestii pe care aş fi vrut să le ştiu când am intrat în publicitate te învaţă să fii scurt, concis. Te încurajează să redefineşti problema, s-o priveşti din alte unghiuri. E mai bine, spune el, dacă eşti un om (fie publicitar, fie orice altceva) onest, dacă munceşti mult, dacă ştii să foloseşti la maxim talentul cu care te-a înzestrat natura şi contează cum şi dacă dai atenţie tuturor detaliilor referitoare la job-ul tău. E important cum te documentezi, e esenţial să investeşti în tine şi la început, ai dreptul de a-ţi imita mentorii, deoarece numai aşa vei învăţa originalitatea. Colaborarea cu ceilalţi e şi ea fundamentală.

Partea mea favorită?

Brief e împărţită în şapte capitole, iar preferatul meu este cel referitor la idei. Cum vin ideile? Ce condiţii trebuie să existe ca ele să fie multe şi bune? Ce poţi face tu, activ, ca să poţi fi invadat de ele zilnic?

E important să înţelegem că ideile nu vin din neant, ci sunt rezultatul unui proces. Iar noi suntem responsabili să aflăm care este acest proces. În cazul meu, ideile apar în timpul unei plimbări cu mers alert prin parc. Pentru tine poate fi cititul. Sau o repriză de râs cu un prieten drag. O porţie de ceva bun, savurat lent. Procesul este indispensabil în ecuaţia asta. Apoi, ar fi bine să citeşti mereu. Cărţi multe şi diverse. E posibil ca pagina următoare să conţină 5 cuvinte care să declanşeze ceva în tine.

Mi-a plăcut Brief deşi nu lucrez în domeniu şi nici nu aspir la el. Sper ca doritorii de premii la Cannes să stea cu pixul în mână când citesc cartea, să revină mereu asupra ideilor, să aplice. Mie mi s-a părut ca o gură de aer proaspăt. Nefandosit. Perfect ancorat în realitatea dominată de social media, viteză, goana după esenţă.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *