Brian Cox şi minunile universului

“The aim of particle physics is to understand what everything’s made of, and how everything sticks together. By everything I mean me and you, the Earth, the Sun, the 100 billion suns in our galaxy and the 100 billion galaxies in the observable universe. Absolutely everything.”

Prima mea întâlnire cu Brian Cox, fizician faimos, a fost prin intermediul uneia din emisiunile sale. Ce-mi amintesc foarte bine sunt fǎlcile lui, care se plimbau dintr-o parte în alta, ca ale unui cǎţel super extaziat, în timp ce demonstra ceva în legǎturǎ cu viteza. Mi-a plǎcut îndeosebi pasiunea cu care vorbea despre fizicǎ şi astronomie. Este mereu interesant sǎ cunoşti un pasionat, chiar dacǎ domeniul respectiv e complex  şi pune o mulţime de probleme înţelegerii.

Brian Cox a devenit cunoscut publicului larg ca prezentator de documentare cu temǎ ştiinţificǎ la BBC. Wonders of the Solar System, Wonders of the Universe, Wonders of Life sau Stargazing Life vorbesc toate despre misterele universului, despre toate acele întrebǎri care au chinuit mintea omului încǎ de la începuturile lumii. Cu un talent extraordinar, Brian Cox reuşeşte în toate emisiunile sale sǎ transforme subiecte şi metode ştiinţifice, aride, în informaţie digerabilǎ şi accesibilǎ maselor.

Fost membru al formaţiei D:Ream, Brian Cox este profesor de fizica particulelor la Universitatea din Manchester şi a fost consultant ştiinţific pentru filmul SF Sunshine. A câştigat numeroase premii pentru efortul lui de a populariza ştiinţa şi al doilea prenume al copilului sǎu biologic este Eagle, dupǎ modulul lunar al navei Apollo 11. Este umanist (face parte din acel grup de perspectivǎ care pune accent pe raţionalism şi care favorizeazǎ gândirea individualǎ), a avut o copilǎrie fericitǎ cu interese diverse (dans, gimnasticǎ sau plane spotting) şi a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic în 2010.

Cox descrie universul ca “improbabil” deoarece are credinţa cǎ acesta existǎ doar printr-un echilibru şi o inginerie cosmicǎ fabuloasǎ. De asemenea, când este întrebat, declarǎ cǎ Legea gravitaţiei a lui Newton este cea mai importantǎ descoperire ştiinţificǎ a tuturor timpurilor pentru cǎ a fost prima lege universalǎ care a demonstrat cum poate matematica fi folositǎ pentru a înţelege fenomenele naturale.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

3 thoughts on “Brian Cox şi minunile universului”

  1. Hello,imi poti spune de unde pot sa imi procur carti traduse in limba romana,de Brian Cox?Multumesc

  2. Bună, Liviu! Din păcate nu găsim versiuni în limba română ale titlulurilor acestui autor. Noi suntem fascinați de enciclopedia lui, Universal: A Guide to the Cosmos pe care o avem și pe stoc, limbajul din aceasta nu ar trebui să pună probleme, deși este încărcat de termeni din Fizică și Astronomie. Dacă dorești, poți trece pe la librăria noastră să o răsfoiești. (http://bkx.ro/!sf05hch4)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *