Brazilia

 

Cu un teritoriu aproape egal cu cel al Statelor Unite, Brazilia nu este doar cea mai mare țară din America de Sud, ci și țara cu cel mai diversificat relief și cu o mare diversitate etnică și culturală. Este țara junglelor umede și a stepelor uscate, a plajelor fermecătoare și a munților cu vârfuri semețe. Este o țară care trimite sateliți în spațiu dar, în același timp, în jungla Amazonului triburi străvechi încă mai practică tradiții ce par să aparțină Epocii de Piatră.

“…țara junglelor umede și a stepelor uscate, a plajelor fermecătoare și a munților cu vârfuri semețe”

Brazilia este singura țară din America de Sud în care se vorbește portugheza, datorită faptului că a devenit colonie a Portugaliei în 1500, fiind descoperită de către Pedro Alvares Cabral. În 1808 Napoleon a invadat Portugalia și capitala Imperiului Portughez a fost transferată de la Lisabona la Rio de Janeiro. Independența față de Portugalia a obținut-o în 1822, iar astăzi este o republică de 26 de state.

 


Cu o suprafață aproape cât tot continentul Americii de Sud, Brazilia captivează turiștii cu plajele sale cu nisip alb mărginite de palmieri, care se întind de-a lungul coastei pe mai mult de 7000 de kilometri. Micile insule tropicale, oceanul Atlantic de un albastru nesfârșit, dar și orașele coloniale sau metropolele agitate sunt puncte de marcat pe harta turistică a Baziliei.

“Carnavalul este foarte important pentru brazilieni, nu doar pentru că este un eveniment euforic unde toată lumea se distrează, ci și pentru că face parte din cultura lor”


Milioane de turiști călătoresc în Brazilia pentru a vizita Cidade Maravilhosa (Orașul Minunat), asupra căruia veghează o imensă statuie a lui Iisus, dovadă că brazilienii sunt în majoritate un popor catolic.

Este vorba bineînțeles de orașul Rio de Janeiro, a cărui atracție principală este fastuosul carnaval, care are loc în fiecare an în februarie, cea mai caldă lună a verii din emisfera sudică. Este celebrat ca o sărbătoare profană cu 40 de zile înainte de Paște și durează 4 zile începând de sâmbătă până marți, după care miercuri începe postul Paștelui.

Carnavalul este foarte important pentru brazilieni, nu doar pentru că este un eveniment euforic unde toată lumea se distrează, ci și pentru că face parte din cultura lor.

Carnavalul modern s-a înființat în 1641 când burghezia din Rio de Janeiro au încercat să imite festivalurile europene și balurile pariziene. Mai târziu a preluat elemente de la nativii indieni și de la africani, transformându-se în ceea ce vedem astăzi.Școlile de samba care defilează pe sambodrom s-au înființat în favele, iar dansul în sine și muzica sunt mijloace de exprimare ale celor săraci, burghezii aflându-se mai degrabă în tribune decât pe carele alegorice.

“…Amazonia este regiunea cea mai sălbatică din Brazilia, cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă…”

 

Dacă însă ești în căutare de aventură poți alege o călătorie cu barca pe Amazon, cinci zile de traversat jungla luxuriantă în care poți întâlni triburi de indieni, care încă mai vânează cu săgeți otrăvite și (în cel mai nefericit caz) jaguari.

De la Manaus, până la mlaștinile din Pantanal, pline de aligatori, păsări exotice și ocazional șerpi anaconda, Amazonia este regiunea cea mai sălbatică din Brazilia, cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă, dar totodată și locul unde turistul se aventurează pe propria răspundere și apropierea de natură este dusă la extrem.

Cu mii de ani înainte de a fi descoperite de lumea modernă, de-a lungul râului Iguazu, cascadele sale erau locuri de înmormântare sacre ale triburilor Tupi-Guarani și Paraguas.

Pe mai mult de 3 km se întind 275 de cascade ale râului Iguazu, mai lungi decât cascada Victoria, și mai înalte decât Niagara, vizitarea lor împreună cu Parque Nacional do Iguaçu fiind o experiență de neuitat.

Plaje albe și ocean albastru, metropole pline de muzică și agitație, cascade impresionante, fluviul cel mai impunător din lume și o biodiversitate uimitoare, toate împreună cu oamenii deschiși și primitori alcătuiesc o țară fascinantă din care odată ajuns nu ți-ai mai dori să pleci.

 

 

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *