Bram Stoker

Bram Stoker este unul dintre cei mai cunoscuți romancieri și eseiști al tuturor timpurilor. Motivul este foarte simplu: bestellerul său peste generații, Dracula. Autorul de origine irlandeză se naște pe data de 8 noiembrie 1847 într-o localitate la nord de Dublin. Deși are parte de o copilărie dificilă, fiind un copil bolnăvicios, pe parcursul timpului își revine complet și excelează nu numai în disciplinele școlare ci și ca atlet în timpul studiului său la Trinity College, Dublin între 1846 și1870. Stoker, contrar tuturor așteptărilor, poate, nu își obține diploma în literatură ci absolvă cu felicitări facultatea de matematică. Cu toate acestea, se remarcă drept auditor la Societatea Istorică și Filosofică a Universității.Un matematician filosof cu o pasiune pentru istorie: iată cele trei ingrediente esențiale pentru scrierea lui Dracula.

La acestea se adaugă desfășurarea ulterioară a activităților lui Stoker. Care devine, în plus și critic de teatru. Am zice că totuși, e uluitor câte încap într-o viață de om! După căsătoria sa cu Florence Balcombe, o frumusețe cunoscută, care fusese curtată în prealabil de Oscar Wilde – fapt pentru care o anumită tensiune a exista între cei doi scriitori celebrii – Stoker se mută la Londra și conduce Lyceum’s Theatre a lui Sir Henry Irving. De-a lungul anilor în care ocupă această poziție – 27 la număr –  Stoker călătorește deseori și vizitează cu plăcere mai ales Statele Unite ale Americii. Nu ajunge niciodată în aria geografică în care își plasează romanul – estul Europei. În 1890 începe să-și scrie romanele. Este în același timp și membru al echipei de scriitori de la London Daily Telegraph. Între 1890 și 1897 publică The Snake’s Pass, apoi, la schimbarea de secol, apar la distanță de doi ani The Lady of The Shroud (1909) și The Lair of the White Worm (1911).Pentru a scrie Dracula, Stoker adună povești folclorice și mitologice europene despre vampiri. Un roman epistolar Dracula aduce împreună o serie de scrieri de jurnal, ilustrate realist, însă complet ficționale alături de un număr de telegrame, scrisori, înscrieri de navigașie și fragmante de ziar. Toate aceste elemente contribuie la impresia de realism și veridicitate a scrierii.La momentul publicăirii sale, Dracula este considerat a fi un roman de groază manifest bazat pe o crețaie imaginară despre viața supranaturală. Acesta dat forma unei fanatzii universal și a devenit o parte a culturii populare. Cu atât mai mult, aș spune, cu cât, acțiunea romanului se desfășoară în Transilvania, la castelul contelui Dracula.Stoker rămâne astfel o parte integrantă și a culturii noastre. S-ar putea să vă placă și:Ar trebui să strălucească vampirii?Filmul sau cartea?Cele mai bune romane cu vampiri ale secoluluiзайм онлайн rusbankinfo.ru

Author: Sandra

Citesc literatura care îmi spune ce și cum să înțelegem despre cine suntem. Secolele XVI și XVII. Nașterea științei moderne. Religie și filosofie. Aparțin unei echipe formate din oameni competenți și curioși și mă numesc asistent de cercetare la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. Îmi petrec de șase săptămâni timpul întrebând epoca Reformei ce are să ne spună, într-un orășel din Germania de sud-vest. Aici am găsit răspunsuri dublate de întrebări și aștept să mă reîntorc. Voi fi curând acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *