Boris Vian și joaca de-a ‘patafizica

Însetat de fabulos și dornic de viață, scriitorul francez Boris Vian (1920-1959) a experimentat în cei 39 de ani ai vieții sale cele mai diferite profesii și pasiuni. Astfel că, fără să se ia prea mult în serios a fost inginer, poet, traducător, dramaturg, trompetist, autor de șansonete, reparator de mașini vechi, actor de film, cântăreț de cabaret, director artistic al companiei Philips, creator de emisiuni radiofonice, autor de desene suprarealiste, comentator muzical. Un personaj cu adevărat fascinant, Boris Vian și-a petrecut existența într-un continuu huzur, amuzându-se de viață și totodată împreună cu ea. Se știe că scriitorul a disprețuit profund orice formă de îngrădire în viața privată sau publică, precum și birocrația, armata sau religiile organizate. Jean Paul Sartre a fost un bun prieten al scriitorului, iar printre cei care l-au admirat se numără Raymond Queneau, Eugene Ionesco și Jacques Prevert.Imaginația zburdalnică a lui Vian a dat naștere unor scrieri fanteziste de o grație uluitoare. Mood Indigo – romanul ce mustește de lirism poetic, l-a făcut celebru pe scriitor și este considerat de către Raymond Queneau „cel mai sfâşietor roman de dragoste din literatura contemporană”. Basm, vis, realitate proiectată, suprarealism, bucăți suculente de magic și feerie, bucuria totală a cuplului împlinit,  o strânsa relație a obiectelor cu lumea umană, toate acestea fac parte din universul unei povești apoteotice de iubire. Însă, așa cum totul se schimbă și nimic nu este static, nici iubirea care a crescut spre desăvărșire nu poate să rămână suspendată într-o bulă de perfecțiune sau într-un nor care să o protejeze pentru totdeauna. Aceasta se îmbolnăvește și se topește în moarte, transformând întregul roman metaforic într-un poem trist, de o dulce frumusețe, ambalat într-un limbaj inventiv, zglobiu, cu o viață proprie. Anul trecut, Michel Gondry (regizorul savuratului film Eternal Sunshine of the Spotless Mind) a dat viață cinematografică acestui grozav roman.

“Te iubesc cu grămada şi pe bucăţele.”

Cărți de Boris Vian:

 Adept al imaginarului și iubitor al unei realități paralele, Boris Vian a fost pe lângă toate meseriile sale și un serios patafizician, ‘patafizica fiind știința inventată de Alfred Jarry, scriitorul francez cu o operă înglobând elemente ale absurdului și grotescului, considerată o precursoare a suprarealismului. Această disciplină parodică și profund ludică are ca obiect de studiu legile ce guvernează excepţiile, explicând morfosintaxa universurilor paralele, fiind denumită știința soluțiilor imaginare. În anul 1948 se înființează Colegiul de ‘patafizică, din care a făcut parte și Boris Vian. Alte nume sonore care au frecventat centrele de ‘patafizică sunt: Marcel Duchamp, Noël Arnaud, Raymond Queneau, Joan Miró, Man Ray, Eugene Ionesco, Max Ernst.Vise, utopii, fantasme și mai presus de toate, viață colcăind în vene…dragă Boris Vian, cred că și eu te iubesc cu grămada și pe bucățele.

„Mergeau, apucînd-o pe primul trotuar iesit în cale. Un nouras trandafiriu cobora din vazduh si se apropia de ei.— Vin! propuse el.— Vino, spuse Colin.Si norul îi învalui. înauntru era cald si mirosea a zahar cu scortisoara.— Nu ne mai vede nimeni! spuse Colin… Dar noi îi vedem!…— E cam transparent, spuse Chloe. Fii cu bagare de seama.— Nu-i nimic. E mai placut totusi, spuse Colin. Ce vrei sa facem?— Sa ne plimbam, atît… Te plictiseste?”

 займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *